Čuveni američki profesor potopio optimizam investitora

Rubini: Recesija u SAD biće teška i dugo će trajati

SvetVesti

17.8.2022 10:59 Autor: Vladimir Jokanović 2

Rubini: Recesija u SAD biće teška i dugo će trajati Rubini: Recesija u SAD biće teška i dugo će trajati
Čuveni američki profesor ekonomije Nuriel Rubini (Nouriel Roubini) ocenio je da se investori „varaju“ ako očekuju da će se američka centralna banka okrenuti ka... Rubini: Recesija u SAD biće teška i dugo će trajati

Čuveni američki profesor ekonomije Nuriel Rubini (Nouriel Roubini) ocenio je da se investori „varaju“ ako očekuju da će se američka centralna banka okrenuti ka smanjenju kamatnih stopa sledeće godine. „Tržišta su u zabludi ako očekuju da će Federalne rezerve uskoro početi da povlače kamatne stope“, naveo je Rubini.

Prema njegovim rečima, trenutna stopa inflacije u SAD od 8,5 odsto u julu čini malo verovatnim da će Fed promeniti svoj pristup tokom 2023. godine. „Tržišta očekuju zaokret, a Fed smanjenje iduće godine. Meni to zvuči obmanjujuće“, rekao je Rubini za Bloomberg, prenosi Business insider.

Američke berze ojačale su u poslednjim nedeljama, nakon što je predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) obećao da će Fed zauzeti pristup za povećanje kamatnih stopa na osnovu podataka. Nakon ohrabrujućih podataka o usporavanju inflacije u julu, mnogi investitori veruju da to daje Fedu prostor za manje agresivnu politiku u septembru.

Međutim, stopa rasta cena i dalje je previsoka da bi to bilo realno, smatra Rubini. On je ocenio da će Fed morati da poveća kamatne stope za još 150 baznih poena (1,5 odsto) da bi sveo inflaciju na ciljani nivo od dva procenta.

Foto: Tanjug/AP

„Inflacija u SAD i dalje je na 8,5 odsto. Možda je dostigla vrhunac, ali pitanje je koliko će brzo pasti. Ne mislim da je monetarna politika dovoljno čvrsta da brzo pogura inflaciju na dva procenta. Stopa fondova Feda trebalo bi da ide znatno više od četiri odsto da bi gurnula inflaciju ka dva odsto. Ukoliko se to ne desi, inflatorna očekivanja će se pogoršati“, rekao je Rubini.

On je takođe naveo da veruje da postoji povećan rizik od recesije u SAD, što bi predstavljalo još jednu prepreku za berzansku aktivnost. „U naglom smo usporavanju, imali smo negativan ekonomski rast u dva kvartala 2022. godine. Idemo ka recesiji. Recesija će biti dugotrajna i teška i povezana sa finansijskim problemima širom sveta“, rekao je profesor ekonomije na Univerzitetu u Njujorku.

Rubini je prošlog meseca upozorio da je katastrofa pred vratima, preneo je magazin Fortune. „Mislim da postoji mnogo razloga zašto ćemo imati ozbiljnu recesiju, dužničku i finansijsku krizu“, naveo je tom prilikom profesor. On se nije složio sa mnogim ekonomistima i veteranima sa Wall Streeta koji tvrde da će nadolazeća recesija biti „kratka i blaga“.

Rubini je poznat i po nadimku „Dr Propast“, koji je dobio nakon što je 2007. godine prvi predvideo dolazak Svetske ekonomske krize. Kada se prvi put oglasio povodom pandemije 2020. godine, on je naveo da sledi „decenija očaja“ za svetsku ekonomiju. Najavljujući ekonomsku katastrofu, on je ocenio da je sistem bolestan, ali da će veliki „igrači“ preživeti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...