Inflacija potkopala kupovnu moć u SAD

Amerika u recesiji

SvetVesti

28.7.2022 15:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

Amerika u recesiji Amerika u recesiji
Američka ekonomija smanjila se drugi kvartal zaredom, što je uobičajena definicija recesije. BDP je pao po godišnjoj stopi od 0,9 odsto, saopštilo je u... Amerika u recesiji

Američka ekonomija smanjila se drugi kvartal zaredom, što je uobičajena definicija recesije. BDP je pao po godišnjoj stopi od 0,9 odsto, saopštilo je u četvrtak američko Ministarstvo trgovine, prema svojoj preliminarnoj proceni.

Kako su preduzeća smanjivala svoje zalihe, tržište nekretnina pokleknulo je pod rastućim kamatnim stopama, a visoka inflacija smanjila je potrošnju, prenosi Wall Street Journal. Američki BDP zabeležio je pad u prvom tromesečju tekuće godine od 1,6 odsto.

Lična potrošnja, kao najveći deo američke privrede, porasla je brzinom od jedan odsto, što je usporavanje u odnosu na prethodni period. Prema projekcijama Bloomberga na bazi istraživanja, ekonomisti su očekivali povećanje BDP-a za 0,4 odsto i jačanje lične potrošnje za 1,2 odsto.

Dvogodišnji prinosi trezora pali su nakon što je izveštaj o ekonomskom rastu smanjio šanse za dalje agresivno povećanje kamatnih stopa FED-a, dok su fjučersi na američke akcije ostali niži, a dolar je izbrisao dobitke.

Detalji izveštaja Ministarstva ekonomije pokazali su smanjenje poslovne i državne potrošnje, kao i stambenih investicija. Ključni pokazatelj osnovne tražnje koji isključuje komponente trgovine i zaliha (konačna prodaja domaćim kupcima) pao je tempom od 0,3 odsto, dok je u prethodnom kvartalu porastao za dva odsto.

Izveštaj ilustruje kako je inflacija potkopala kupovnu moć Amerikanaca, a oštrija monetarna politika FED-a oslabila je sektore koji su osetljivi na kamatne stope, kao što su nekretnine.

Iako je uobičajeno pravilo da je recesija pad BDP-a u dva uzastopna kvartala, zvanično proglašenje recesije prepušteno je američkom Nacionalnom birou za ekonomska istraživanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...