Zvaničnici Bele kuće procenjuju

Američka ekonomija nije u recesiji

SvetVesti

27.7.2022 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Američka ekonomija nije u recesiji Američka ekonomija nije u recesiji
Američka ekonomija je opterećena inflacijom i pati zbog efekata rata u Ukrajini, ali nije u recesiji, poručili su zvaničnici Bele kuće. Ministarka finansija Dženet... Američka ekonomija nije u recesiji

Američka ekonomija je opterećena inflacijom i pati zbog efekata rata u Ukrajini, ali nije u recesiji, poručili su zvaničnici Bele kuće.

Ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen), ekonomski savetnik Brajan Diz (Brian Deese) i sekretarka za trgovinu Đina Rajmondo (Gina Raimondo) oglašavali su se poslednjih dana uoči objavljivanja podataka najavljenih za četvrtak, a koji bi mogli da potvrde da je bruto domaći proizvod (BDP) smanjen od aprila do juna, prenosi Reuters.

Prognoza Banke federalnih rezervi Atlante predviđa pad BDP od 1,6 odsto, što je već drugi kvartal zaredom da je BDP u padu.

Dok opšte pravilo kaže da pad BDP u dva uzastopna kvartala signalizira recesiju, snažno tržište rada u SAD potvrđuje da ovo može biti redak slučaj kada to neće biti dovoljno da ekonomisti proglase recesiju najveće svetske ekonomije.

Ipak, priča o recesiji može da preraste u samoostvareno proročanstvo s obzirom da kompanije i potrošaci, zabrinuti da predstoje teža vremena, smanjuju potrošnju i investicione planove.

  • TATJANA

    27.7.2022 #1 Author

    Ovo je poseban slucaj, samo ne znam zbog cega

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...