Objavljeni rezultati istraživanja poslovne klime instituta ifo

Nemački privrednici očekuju duboku recesiju

EUVesti

26.7.2022 08:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nemački privrednici očekuju duboku recesiju Nemački privrednici očekuju duboku recesiju
Nemačku privredu čekaju teška vremena, ukazao je najvažniji indikator privrednog rasta, indeks poslovne klime minhenskog ekonomskog instituta Ifo. Raspoloženje nemačkih preduzetnika u julu se... Nemački privrednici očekuju duboku recesiju

Nemačku privredu čekaju teška vremena, ukazao je najvažniji indikator privrednog rasta, indeks poslovne klime minhenskog ekonomskog instituta Ifo.

Raspoloženje nemačkih preduzetnika u julu se znatno pokvarilo i percepcija poslovne klime je u odnosu na prethodni mesec pala za 3,6 poena, na 88,6, što je najniže od juna 2020. godine, saopštio je institut. Stručnjaci su očekivali pad, ali su u proseku računali da će se zaustaviti na 90,1 poen.

„Nemačka je na pragu recesije. Visoke cene energenata i nestašica gasa opterećuju konjunkturu“, prokomentarisao je rezultat ankete predsednik Ifo Klemens Fist (Clemens Fuest), piše B92 pozivajući se na agenciju DPA.

Raspoloženje preduzetnika pokvarilo se u svim privrednim granama, i to vidno. U industriji je pesimizam najveći od vrhunca pandemije u aprilu 2020. godine.

„Taj trend se provlači kroz skoro sve privredne grane“, rekao je Fist, dodajući da se u usložnim delatnostima raspoloženje ponovo preokrenulo posle nedavnog velikog optimizma, kao i u turizmu i ugostiteljstvu.

Foto: Tanjug/AP

Nemačku privredu trenutno pritiska nekoliko problema. Najteži su po svoj prilici opasnost krize sa gasom, problemi sa isporukom u spoljnoj trgovini i visoka inflacija. Uz to dolaze i visoke kamate na tržištu kapitala, koje dižu cenu kredita za preduzeća i potrošače i tako guše investicije i ličnu potrošnju.

Evropska centralna banka je prošle nedelje prvi put za 11 godina podigla referentnu kamatnu stopu u zoni evra. Mnoge druge centralne banke u svetu još ranije su počele da dižu kamatne stope.

Ekonomisti iz Commerzbank, navode da je nemačka privreda već u opadanju, a da u prvom redu od ruskog predsednika Vladimira Putina zavisi koliko će situacija na kraju biti teška.

„Ako bude potpune obustave isporuka gasa, duboka recesija je neizbežna“, smatraju ekonomisti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...