Najveća evropska ekonomija na rubu recesije

Nemačke kompanije smanjuju proizvodnju

EUNovacPoslovanjeVesti

25.7.2022 12:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nemačke kompanije smanjuju proizvodnju Nemačke kompanije smanjuju proizvodnju
Samopouzdanje nemačkih kompanija palo je na najniži nivo u poslednje dve godine, što signalizira da se najveća evropska ekonomija nalazi na ivici recesije do... Nemačke kompanije smanjuju proizvodnju

Samopouzdanje nemačkih kompanija palo je na najniži nivo u poslednje dve godine, što signalizira da se najveća evropska ekonomija nalazi na ivici recesije do koje su je dovele rastuće cene i kriza povezana sa ruskim gasom.

Indeks samopouzdanja kompanija Ifo instituta u julu pokazuje pad na 88,6 sa 92,2 poena, koliko je imao u junu, što je najniži nivo od juna 2020. godine, piše Financial Times.

“Visoke cene energenata i mogućnost da će doći do nestašice gasa pritiskaju ekonomiju. Nemačka je na rubu recesije”, naveo je predsednik instituta Klemens Fust (Clemens Fuest)

Prema rezultatima istraživanja Trgovinske i industrijske komore, zbog rasta cena energenata veliki broj kompanija u Nemačkoj smanjuje proizvodnju. Ispitivanje je sprovedeno u oko 3.500 kompanija u ovoj zemlji, a utvrđeno je da 16 odsto njih smanjuje proizvodnju ili delimično prekida poslovne operacije, prenosi agencija Mina.

Ekonomisti očekuju da će ekonomija Nemačke u tri meseca zaključno s junom zabeležiti rast od 0,1 odsto odnosu na prethodni kvartal. Međutim Karsten Brzeski (Carsten Brzeski) iz ING smatra da će u rezultati u drugom kvartalu pokazati kontrakciju.

Njemačka, koja u velikoj meri zavisi od ruskog gasa za napajanje privrede i grejanje domaćinstava, priprema se za moguću potpunu obustavu isporuku ovog energenta.

  • GOCA BG

    25.7.2022 #1 Author

    U velikom su problemu zbog gasa,trpi cela privreda,a narod kroz restrikcije koje im tek dolaze…

    Odgovori

  • TATJANA

    26.7.2022 #3 Author

    Bice jis smanjenja

    Odgovori

  • BOLEK

    12.3.2023 #4 Author

    Njima cela privreda zavisi od gasa

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...