berlin u strahu zbog dotoka ovog energenta

MMF: Nemačka privreda bila bi teško pogođena prekidom isporuka ruskog gasa

EUNovacSvetVesti

20.7.2022 18:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

MMF: Nemačka privreda bila bi teško pogođena prekidom isporuka ruskog gasa MMF: Nemačka privreda bila bi teško pogođena prekidom isporuka ruskog gasa
Prekid isporuke ruskog gasa Evropi smanjio bi nemački BDP za gotovo pet odsto u periodu od 2022. do 2023. godine, prema prognozama Međunarodnog monetarnog... MMF: Nemačka privreda bila bi teško pogođena prekidom isporuka ruskog gasa

Prekid isporuke ruskog gasa Evropi smanjio bi nemački BDP za gotovo pet odsto u periodu od 2022. do 2023. godine, prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) objavljenim u sredu, u vreme kada Berlin strahuje da će potpuno stati dotok gasa preko gasovoda Severni tok.

„Ako kombinujemo direktne i indirektne efekte i neizvesnosti zatvaranje dotoka gasa smanjio bi BDP za 1,5 odsto u 2022. godini, za 2,7 odsto u 2023. i za 0,4 odsto u 2024,“ u odnosu na scenario prema kome bi Nemačka nastavila da dobija gas, navela je ova međunarodna institucija u izveštaju, prenosi Beta.

Kumulativni gubitak BDP-a između 2022. i 2024. godine bio bi 4,8 odsto u odnosu na BDP iz 2020, naveo je MMF. To je najveća pretnja za prvu privredu evrozone, dodao je MMF.

Nemačka je još uvek početkom juna kupovala 35 odsto gasa od Rusije, a ta cifra je bila 55 odsto pre rata.

Uz argument da mu nedostaje turbina na remontu u Kanadi ruski Gazprom je pre nekoliko nedelja smanjio za 60 odsto isporuke gasa preko Severnog toka jedan, glavnog puta za gas u Evropi. Berlin je nazvao dati razlog „pretekstom“, smatrajući da se radi o „političkoj“ odluci i izražavajući strahovanja da Moskva neće nastaviti isporuke tim putem na kraju godišnjeg remonta koji je počeo prošle nedelje.

Remont treba da se završi sutra pre podne. Čak i ako nastavi da dobija ruski gas rast nemačke privrede će biti umeren u narednom tromesečju, ocenjuje MMF. To se objašnjava slabošću svetske privrede i uskim grlima u izvoznoj industriji, stubu nemačke privrede.

MMF predviđa za Nemačku rast od 1,2 osto u 2022. i od samo 0,8 odsto u 2023. godine. Istovremeno, inflacija i dalje podstaknuta cenama energenata će, kako se očekuje ostati visoka tokom naredne dve godine.

  • DEKSI

    20.7.2022 #1 Author

    Svuda je nestasica verujem da ce vreme pokazati.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    20.7.2022 #2 Author

    Verujem da se neće osetiti posledice.

    Odgovori

  • GAGA

    20.7.2022 #3 Author

    Rat i gasna kriza ce ostaviti ogromne posledice na sve evropske drzave

    Odgovori

  • TATJANA

    21.7.2022 #5 Author

    Bice bas problema

    Odgovori

  • MAJALG

    21.7.2022 #6 Author

    Naravno kada su i ptice na grani upoznate koliko je Nemacka ekonomija zavisi od Ruskog gasa.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.7.2022 #7 Author

    One su vec pogodjenje,a svakim danom sve teze posluju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...