prelazak na fosilna goriva ukoliko to bude potrebno

Evropska komisija traži od zemalja EU da smanje upotrebu gasa za 15 odsto

EUU fokusuVesti

20.7.2022 17:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Evropska komisija traži od zemalja EU da smanje upotrebu gasa za 15 odsto Evropska komisija traži od zemalja EU da smanje upotrebu gasa za 15 odsto
Brisel je zatražio od zemalja Evropske unije da smanje upotrebu gasa za 15 odsto i izneo planove za vanredne situacije uoči zime, jer se... Evropska komisija traži od zemalja EU da smanje upotrebu gasa za 15 odsto

Brisel je zatražio od zemalja Evropske unije da smanje upotrebu gasa za 15 odsto i izneo planove za vanredne situacije uoči zime, jer se predviđaju ozbiljni poremećaji u isporuci gasa iz Rusije.

U planu koji je predstavljen u sredu, Evropska komisija je saopštila da bi zemlje članice trebalo da smanje potrošnju gasa za 15 odsto između 1. avgusta i do marta sledeće godine, u poređenju sa prosekom u istom periodu u poslednjih pet godina, prenosi Financial Times.

Očekuje se da glavni gradovi EU izveštavaju o svom napretku ka cilju svaka dva meseca i utvrđuju „nacionalne planove za vanredne situacije“ do septembra kako bi pokazali kako će se smanjiti upotreba gasa.

EU je saopštila da ima za cilj da „zaštiti snabdevanje domaćinstava i osnovnih korisnika kao što su bolnice“, kao i industrije koje su ključne za prekogranične lance snabdevanja.

U planu Evropske komisije takođe je navedeno da zemlje članice treba da pređu na neobnovljive izvore energije – ugalj, naftu ili nuklearnu energiju ako je to potrebno i sugeriše da bi mogle da ograniče grejanje i hlađenje u letnjim mesecima u javnim zgradama.

Glavni ruski gasovod ka EU, Severni tok 1, trebalo bi da bude ponovo uključen u četvrtak nakon godišnjih radova na održavanju, ali je predsednik Vladimir Putin sugerisao da će snabdevanje biti umanjeno.

  • DEKSI

    20.7.2022 #1 Author

    Bice nezgodno za gas.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    20.7.2022 #2 Author

    Definitivno mora da se prištedi.

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.7.2022 #3 Author

    Zasigurno ce preci na fosilna goriva…

    Odgovori

  • GAGA

    20.7.2022 #4 Author

    Nema tu ni planova ni konkretnih resenja. Ovo ce izgleda biti najteza zima u Evropi od drugog svetskog rata

    Odgovori

  • TATJANA

    21.7.2022 #5 Author

    Nece bas svi biti za to

    Odgovori

  • TINA

    21.7.2022 #6 Author

    Pa neka smanje upotrebu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...