Podaci Eurostata za jun ove godine

Rekordna inflacija u evrozoni od 8,6 odsto

BankeEUNovacU fokusuVesti

19.7.2022 14:57 Autor: Stanislav Stanišić 8

Rekordna inflacija u evrozoni od 8,6 odsto Rekordna inflacija u evrozoni od 8,6 odsto
Evropski zavod za statistiku Eurostat je u najnovijem izveštaju potvrdio fleš procene sa početka meseca da će inflacija u junu dostići rekord. Godišnja stopa... Rekordna inflacija u evrozoni od 8,6 odsto

Evropski zavod za statistiku Eurostat je u najnovijem izveštaju potvrdio fleš procene sa početka meseca da će inflacija u junu dostići rekord.

Godišnja stopa inflacije u evrozoni iznosila je 8,6 odsto u junu 2022. godine, u odnosu na 8,1 u maju. Godinu dana ranije stopa je bila 1,9 odsto. Godišnja inflacija u Evropskoj uniji iznosila je 9,6 odsto u junu 2022. godine, u odnosu na 8,8 u maju. Godinu dana ranije stopa je bila 2,2 odsto, pokazuju podaci Eurostata.

Najniže godišnje stope registrovane su na Malti (6,1 odsto), Francuskoj (6,5) i Finskoj (8,1). Najviše godišnje stope su zabeležene u Estoniji (22,0 odsto), Litvaniji (20,5) i Letoniji (19,2). U odnosu na maj, godišnja inflacija je pala u dve države članice, Nemačkoj i Holandiji, kao i prethodnog meseca, i porasla u dvadeset pet.

U junu, najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije u evrozoni dala je energija (4,19 procenata), zatim slede hrana, alkohol i duvan (1,88), usluge (1,42) i neenergetski industrijski proizvodi (1,15).

Izvor: Eurostat

Očekuje se odluka ECB o kamatnim stopama

Suočeni sa ozbiljnim izazovima kreatori politike Evropske centralne banke (ECB) sastaće se u četvrtak kako bi doneli odluku o budućem pravcu monetarne politike, piše Deutsche Welle (DW).

Inflacija u evrozoni je došla na višegodišnji maksimum, dok je jedinstvena evropska valuta, evro, pala na najniže vrednosti poslednji put viđene pre dve decenije. Istovremeno, najveći dužnik u evrozoni, Italija, nalazi se usred velike političke krize.

U pozadini loših vesti, predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) objavila je u junu da centralna banka evrozone planira da sprovede prvo povećanje kamatnih stopa u poslednjih 11 godina: povećanje referentne kamatne stope za 25 baznih poena, što će verovatno usloviti još jedno povećanje od 50 poena u septembru.

Pošto je jasno da su dani negativnih kamatnih stopa prošli, nekoliko komercijalnih banaka u evrozoni je
je stopiralo kreditne linije do donošenja novih odluka. U Nemačkoj su, na primer, bili najoprezniji tako da je 50 komercijalnih kreditora odlučilo da sačeka odluke ECB, prenosi DW.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...