Berzanski indeksi u padu zbog visoke inflacije u SAD

Wall Street u očekivanju novih agresivnih poteza FED-a

BankeBerzaNovacSvetVesti

14.7.2022 11:42 Autor: Vladimir Jokanović 1

Wall Street u očekivanju novih agresivnih poteza FED-a Wall Street u očekivanju novih agresivnih poteza FED-a
Glavni berzanski indeksi na Wall Streetu oslabili su u sredu nakon što su podaci o inflaciji bili gori nego što se predviđalo, što je... Wall Street u očekivanju novih agresivnih poteza FED-a

Glavni berzanski indeksi na Wall Streetu oslabili su u sredu nakon što su podaci o inflaciji bili gori nego što se predviđalo, što je podstaklo očekivanja da će FED nastaviti da agresivno povećava kamatne stope kako bi obuzdao rastuće cene.

Fjučersi su bili još niži u četvrtak ujutru, jer trgovci nestrpljivo očekuju kvartalne izveštaje velikih banaka.

Industrijski Dow Jones indeks oslabio je za 103 poena ili 0,33 odsto, fjučerski indeksi S&P500 pali su za 0,39 odsto, dok je Nasdaq izgubio 100 poena, odnosno 0,41 procenat, prenosi CNBC. Indeksi su oslabili nakon što su podaci o inflaciji u junu pokazali da je ona dostigla 9,1 odsto na godišnjem nivou, najviše od 1981. godine.

Izveštaj Ministarstva rada pokazao je da je Indeks potrošačkih cena (CPI), koji prati cene koje građani plaćaju za potrošačku korpu, porastao u junu na mesečnom nivou za 1,3 odsto.

Tržišta su se nekoliko puta kolebala u četvrtak tokom jutra, što je postalo normalno na Wall Streetu u ovoj burnoj godini, navodi Los Angeles Times. Investitori su pratili prinose Trezora na tržištu obveznica, koji su u početku porasli zbog očekivanja da će FED reagovati drastičnim povećanjem kamatnih stopa.

Izvor: Bureau of Labor Statistics@NYT

Analitičari ocenjuju da FED ima „zeleno svetlo“ za podizanje kamatnih stopa, budući da je tržište rada i dalje u dobrom stanju, a inflacija ostaje iznad željenih vrednosti. Inflacija i odgovor FED-a bili su pokretači rasprodaje berzanskih akcija ove godine.

Podaci od srede pokazali su da inflacija nastavlja da se pogoršava.

Glavno sredstvo FED-a za borbu protiv inflacije je podizanje kratkoročnih kamatnih stopa, što je učinjeno već tri puta ove godine. Nakon izveštaja o inflaciji od srede, investitori sada predviđaju da će FED povećati svoju ključnu kamatnu stopu za ne manje od 0,75 odsto na svom idućem sastanku za dve nedelje. To bi bilo drugo uzastopno povećanje kamatne stope za 0,75 odsto, što je poslednji put učinjeno 1994. godine.

Ekonomisti navode da već pet meseci očekuju da će inflacija dostići svoj maksimum nakon čega će početi da opada, ali to se još nije dogodilo.

Dve trećine investitora, koje je anketirala CME Group, očekuje da će FED nastupiti veoma agresivno na julskom sastanku i da će povećati kamatne stope za ceo procenat.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...