Nastavljen rast cena u SAD

Rekordna inflacija u SAD

NovacSvetVesti

13.7.2022 15:52 Autor: Vladimir Jokanović 2

Rekordna inflacija u SAD Rekordna inflacija u SAD
Inflacija je u Sjedinjenim Američkim Državama u junu dostigla 9,1 odsto na godišnjem nivou, što je najviše za poslednju 41 godinu, saopštilo je američko... Rekordna inflacija u SAD

Inflacija je u Sjedinjenim Američkim Državama u junu dostigla 9,1 odsto na godišnjem nivou, što je najviše za poslednju 41 godinu, saopštilo je američko Ministarstvo rada. Tempo rasta indeksa potrošačkih cena u junu nadmašio je godišnju stopu iz maja od 8,6 odsto, kada su Federalne rezerve reagovale povećanjem kamatnih stopa za 0,75 odsto.

Fjučersi berzanskih akcija postali su negativni nakon objavljivanja podataka o junskoj inflaciji, a investitori pomno prate situaciju tražeći naznake o izgledima za politiku centralne banke i širu ekonomiju, prenosi Wall Street Journal.

Potrošačke cene u SAD porasle su više od predviđanja ekonomista za jun, od 8,8 odsto, što se pojavilo kao nezvaničan ali pouzdan podatak u medijima, koji je Ministarstvo demantovalo pre objave zvaničnih podataka. Ovako visok rast cena nije zabeležen od novembra 1981. godine.

Kada se isključe nestabilne stavke poput hrane i energije, bazna inflacija u SAD porasla je za 0,7 odsto u odnosu na maj, a to je ukupno oko 5,9 odsto u poslednjih godinu dana. Junski podaci o inflaciji dodatno će podstaći napore FED da povrati stabilnost cena, prenosi Financial Times.

Izvor: Labor Department@WSJ

„Usijane“ vrednosti inflacije potvrđuju da su pritisci na cene neobuzdani i rasprostranjeni u celoj ekonomiji i da nastavljaju da narušavaju kupovnu moć i poverenje. To bi trebalo da zadrži Fed na agresivnom kursu monetarne politike i da poveća pritisak na administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Iako su mnogi ekonomisti procenili da bi ovi podaci trebalo da predstavljaju vrhunac inflatornog ciklusa, nekoliko faktora, kao što su cene stanarina, mogli bi da održe pritisak na cene u dužem periodu. Geopolitički rizici, uključujući nove blokade zbog korona virusa u Kini i rat u Ukrajini, predstavljaju dodatni rizik za lance snabdevanja i pogoduju daljem rastu inflacije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...