Energetska kriza na karipskom ostrvu

Nestašice struje i goriva na Kubi

SvetVesti

20.7.2022 12:34 Autor: Vladimir Jokanović 11

Nestašice struje i goriva na Kubi Nestašice struje i goriva na Kubi
Na Kubi već danima traje nestašica goriva i struje, što je izazvalo demonstracije stanovništva, ali se restrikcijama ne nazire kraj. Vozači su primorani da... Nestašice struje i goriva na Kubi

Na Kubi već danima traje nestašica goriva i struje, što je izazvalo demonstracije stanovništva, ali se restrikcijama ne nazire kraj. Vozači su primorani da danima čekaju na benzinskim pumpama da stigne dizel gorivo koje se najviše koristi na Kubi.

Nestašica je pogoršana odlukom kubanskih vlasti da gorivo namenjeno potrošačima preusmere ka agregatima za proizvodnju električne energije, ali ni to nije bilo dovoljno da bi se izbegla višečasovna isključenja struje, prenose ruski mediji.

Iako vlada nije zvanično komentarisala nestašicu goriva, stručnjaci ocenjuju da je situacija u direktnoj vezi sa energetskom krizom u zemlji, koja ima tendenciju pogoršavanja, posebno tokom leta, jer Venecuela nije poslala na Kubu dovoljne količine dizela.

Kubanci su napravili liste čekanja koje se redovno ažuriraju. Oni koji žive u Havani i imaju mobilne telefone, kako prenose mediji, mogu da provode noći kod kuće i da prate situaciju, dok ostali bukvalno spavaju i jedu u kolima dok čekaju u redu. Kada gorivo stigne na pumpu, vozači mogu da napune rezervoare automobila, ali je zabranjeno sipanje u kanistere.

Kubanska vlada obavestila je građane u ponedeljak uveče da se ne nazire kraj nestancima struje koji narušavaju njihove živote i ekonomiju, prenosi Reuters. Prekidi struje bili su glavni uzrok široko rasprostranjenih građanskih protesta pre godinu dana, ali su restrikcije nastavljene poslednjih meseci, dok su protesti postali sporadični.

„Operativne rezerve koje imamo u električnom sistemu su nedovoljne da pokriju potražnju, što čini efekte na uslugu neizbežnim“, saopštilo je kubansko Ministarstvo rudarstva i energetike. Prema navodima nadležnih problem su kvarovi na zastarelim kubanskim elektranama, koje nisu adekvatno održavane zbog nedostatka sredstava.

Foto: Beta/AP

Dodatni problem nastao je usled požara na dva generatora, zbog čega bi problem mogao da potraje i naredne godine. Ministarstvo navodi da su poskupljenja goriva dovele do naprezanja resursa, ali da nisu imala veliki uticaj na nestanke struje, već da su razlog dotrajali generatori.

Kuba uvozi više od 50 odsto goriva iz Venecuele, dok njene elektrane uglavnom sagorevaju lokalnu naftu. Samo pet odsto električne energije dolazi iz drugih izvora. Havana je uglavnom pošteđena dnevnih nestanaka struje koji traju po četiri sata i više, a ponavljaju se svakog dana.

Sankcije i rastuće cene hrane, goriva i transporta naglasile su zavisnost od uvoza i ranjivost zbog propadanja dotrajale infrastrukture. Ekonomija Kube oslabila je za 10,9 odsto u 2020. godini, a prošle godine je ojačala za oko dva odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...