DVA KUBANSKA CEPIVA U ZAVRŠNOJ FAZI ISPITIVANJA

Havana neće da zarađuje na vakcinama

LifestyleSvetVestiZdravlje

4.3.2021 17:26 Autor: Vladimir Jokanović 1

Havana neće da zarađuje na vakcinama Havana neće da zarađuje na vakcinama
Kuba započinje završnu fazu ispitivanja dve vakcine domaće proizvodnje protiv korona virusa. “Soberana 2“ i “Abdala“ pokazale su “snažan imunološki odgovor“ u ranijim ispitivanjima.... Havana neće da zarađuje na vakcinama

Kuba započinje završnu fazu ispitivanja dve vakcine domaće proizvodnje protiv korona virusa. “Soberana 2“ i “Abdala“ pokazale su “snažan imunološki odgovor“ u ranijim ispitivanjima. Ukoliko bude potvrđena uspešnost vakcina, to bi moglo da pomogne jačanju ekonomije u jednoj od najtežih kriza ikada, kao i u suzbijanjuu pandemije.

Soberana na španskom jeziku znači “suveren“, čime kubanska vlada naglašava poruku da je razvoj vakcine simbol ponosa zemlje koja opstaje pod američkim embargom od 1962. godine. Državni mediji prikazali su snimke fabrika koje izbacuju hiljade doza vakcina. Obe vakcine su napravljene klasičnim načinom, u kojem se deo proteina spiralnog korona virusa stapa sa molekulom nosačem da bi postao stabilan, navode agencije pozivajući se na Financial Times.

Foto: Youtube screenshot

Predsednik državnog farmaceutskog zavoda BioCubaFarma, Eduardo Martin rekao je novinarima da je hiljade ljudi učestvovalo u ranijim ispitivanjima vakcina “Soberana 2“ i “Abdala“, koja su pokazala “snažan imunološki odgovor“ i bez ozbiljnih neželjenih efekata.

Prema statistikama kubanske vlade, februar je bio najteži mesec od početka pandemije, kada je zabeleženo 108 smrtnih slučajeva, dok su 7.642 osobe zaražene. Kubanski naučnici navode da očekuju da će vakcine biti faktor koji će prelomiti situaciju, kako u vezi sa rastućim brojem kovid pacijenata, tako i vezi sa katastrofalnim uticajem pandemije na ekonomiju zemlje, prenosi CNN.

Foto: Pixabay.com

“Soberana 2“ biće testirana na 44.000 Kubanaca, kao i na hiljade dobrovoljaca u Iranu i Venecueli. Meksiko bi takođe mogao da se uključi u proces masovnog testiranja vakcina, najavile su tamošnje vlasti. Dve doze će se primati u razmaku od dve nedelje, a čuvanje vakcine ne zahteva hlađenje. Početni rezultati očekuju se do maja. Probe vakcine “Abdala“ počeće ovog meseca.

Ako bi se testiranja pokazala uspešnim, BioCubaFarma tvrdi da će do kraja tekuće godine proizvesti 100 miliona vakcina. Za lokalno stanovništvo bilo bi potrebno 20 do 30 miliona, a ostatak bi bio namenjen za izvoz. Havana navodi da će Kuba izvesti svoje vakcine po ceni koštanja uz malu maržu, kako bi pomogla besplatnom univerzalnom zdravstvenom sistemu. Takođe, bilo bi dozvoljeno licenciranje patenta u inostranstvu za proizvodnju vakcine i njeno doniranje najsiromašnijim zemljama.

Kuba ima decenije isustva u biotehnologiji i imunologiji. Osamdesetih godina tadašnji lider Kube Fidel Kastro osnovao je tu industriju kako bi zaobišao američki embargo. Kubanske laboratorije proizvode nove lekove koji se prodaju širom sveta, poput prve vakcine protiv meningitisa B, interferona i čireva izazvanih dijabetesom. Kuba je prošlog proleća poslala hiljade zdravstvenih radnika u 40 država da pomognu u borbi protiv pandemije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...