Remont gasovoda obavljen u roku

„Severni tok 1“ proradio na vreme

EUSvetVesti

21.7.2022 08:51 Autor: Vladimir Jokanović 4

„Severni tok 1“ proradio na vreme „Severni tok 1“ proradio na vreme
Ruski prirodni gas u četvrtak je ponovo počeo da teče kroz cevi gasovoda „Severni tok 1“ ka Nemačkoj, uprkos spekulacijama i najavama evropskih zvaničnika... „Severni tok 1“ proradio na vreme

Ruski prirodni gas u četvrtak je ponovo počeo da teče kroz cevi gasovoda „Severni tok 1“ ka Nemačkoj, uprkos spekulacijama i najavama evropskih zvaničnika da će doći do trajnog prekida. Podsetimo, gasovod je zatvoren 11. jula na 10 dana zbog redovnog remonta.

Prognoze da će Moskva pronaći neki izgovor kako ne bi nastavila isporuke gasa od 21. jula i tako uzvratiti na sankcije Zapada, pokazale su se kao netačne. Gasovod koji povezuje Rusiju i Nemačku ispod Baltičkog mora nastavio je da doprema gas, prenosi Wall Street Journal.

Nemačka je nastavila da dobija gas preko „Severnog toka 1“ na terminalu u Grajfsvaldu 21. jula od sedam sati po moskovskom vremenu. Gasovod sada radi sa oko 30 odsto svog maksimalnog kapaciteta, saopštio je operater Nord Stream AG. „On (gasovod) radi“, potvrdio je operater za AFP.

Gazprom je obustavio transport gasa kroz „Severni tok 1“ 11. jula na 10 dana, kako bi izvršio planirane popravke, a u junu je protok gasovoda smanjen na 40 odsto njegovog nominalnog kapaciteta. Očekuje se da će nakon nastavka rada „Severnog toka 1“ snabdevanje biti na sličnom nivou, oko 67 miliona kubnih metara dnevno.

Glavni razlog smanjenja isporuka Gazproma, kako prenosi Komersant, bilo je odbijanje Kanade da vrati turbinu gasovoda nakon popravke. Turbina je poslata iz Kanade u Nemačku 17. jula, a u Rusiju bi trebalo da bude dopremljena 24. jula.

  • MAJALG

    21.7.2022 #1 Author

    Jednostavno bi cena za Nemacku bila previsoka da zaustave gas iz Rusije.

    Odgovori

  • TINA

    21.7.2022 #2 Author

    Valjda ce se dogovoriti

    Odgovori

  • TATJANA

    22.7.2022 #3 Author

    Rusi ispostovali

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.7.2022 #4 Author

    Naravno,sve po dogovoru…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...