Pregovori o podizanju gornje granice zaduživanja u SAD

Bajden i Makarti na putu dogovora

AnalizaSvetVesti

2.2.2023 10:26 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bajden i Makarti na putu dogovora Bajden i Makarti na putu dogovora
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i predsednik Predstavničkog doma Kongresa, republikanac Kevin Makarti (Kevin McCarthy) započeli su razgovore o podizanju ograničenja zaduživanja vlade... Bajden i Makarti na putu dogovora

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i predsednik Predstavničkog doma Kongresa, republikanac Kevin Makarti (Kevin McCarthy) započeli su razgovore o podizanju ograničenja zaduživanja vlade SAD.

Bela kuća je saopštila posle sastanka u sredu da je Bajden rekao Makartiju da želi da sarađuje sa republikancima u „dobroj veri“. Makarti je izjavio da bi njih dvojica mogli da pronađu zajednički jezik, ali nije bilo trenutnog napretka u razgovorima, prenosi Reuters.

Demokratski predsednik SAD i republikanci, koji su na izborima u novembru osvojili kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa, sukobili su se oko podizanja gornje granice duga savezne vlade od 31.400 milijardi dolara.

„Predsednik Bajden jasno je stavio do znanja da je, kao što je svaki drugi lider u obe stranke u Kongresu potvrdio, njihova zajednička dužnost da ne dozvole katastrofalan ekonomski defekt. O tome se ne može pregovarati niti uslovljavati“, saopštila je Bela kuća.

Razgovor Bajdena i Makartija predstavlja uvod u pregovaranje koje može potrajati mesecima. Nijedna strana nije očekivala da će rešenje biti pronađeno posle jednog sastanka. Bez dogovora, vlada bi mogla da izgubi sposobnost plaćanja svojih računa u junu. Makarti je izrazio optimizam da se takav scenario može izbeći.

Foto: Pixabay.com

Republikanci u Predstavničkom domu nastoje da iskoriste gornju granicu duga kao polugu za smanjenje potrošnje. Kongres je i ranije često postavljao uslove za povećanje gornje granice duga ili ih je vezivao za druge poreske aktivnosti i potrošnju. Kriza iz 2011. godine rešena je dvopartijskim sporazumom kojim je smanjena potrošnja i podignut limit zaduživanja.

Za razliku od većine drugih razvijenih zemalja, SAD postavljaju čvrstu granicu obima pozajmljivanja, a Kongres mora periodično da povećava tu granicu, jer američka vlada troši više nego što ima. Pre sastanka Bajdena i Mekartija, predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je da „postoji samo jedan put napred“, a to je da Kongres podigne gornju granicu zaduživanja.

Prema rečima Pauela, niko ne bi trebalo da pretpostavi da Fed može da zaštiti ekonomiju od posledica nedelovanja na vreme. Republikanci se suočavaju sa političkim rizikom dok se zalažu za smanjenje potrošnje, ako predlože smanjenje popularnih vladinih programa i usluga, rizikuju da se suoče sa negativnom reakcijom javnosti, prenosi CNN.

Američki zakonodavci glasali su poslednji put za podizanje granice nacionalnog duga krajem 2021. godine, za 2.500 milijardi dolara. Samo nekoliko dana pre potencijalnog neizvršenja plaćanja obaveza povećano je ograničenje zaduživanja SAD sa 28.900 milijardi na 31.400 milijardi dolara. Time je okončan višemesečni spor demokrata i republikanaca, koji se zapravo odmah nastavljen uprkos tome što su se obe strane složile da bi neizvršenje obaveza ozbiljno naškodilo američkoj ekonomiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...