Banka Rusije podržala obaveznu prodaju devizne zarade

Rublja na putu oporavka?

BankeSvet

12.10.2023 14:37 Autor: Vladimir Jokanović 6

Rublja na putu oporavka? Rublja na putu oporavka?
Uslov za obaveznu prodaju devizne zarade za 43 grupe preduzeća doprineće smanjenju kratkoročne nestabilnosti na deviznom tržištu, saopštila je ruska centralna banka, reagujući na... Rublja na putu oporavka?

Uslov za obaveznu prodaju devizne zarade za 43 grupe preduzeća doprineće smanjenju kratkoročne nestabilnosti na deviznom tržištu, saopštila je ruska centralna banka, reagujući na predsednički dekret. Banka Rusije ranije se protivila uvođenju valutnih ograničenja.

Uspostavljanje uslova za repatrijaciju i obaveznu prodaju devizne zarade može da poveća efikasnost prodaje deviza preduzeća, da poboljša stanje likvidnosti i da doprinese smanjenju kratkoročne nestabilnosti na tržištu, ocenila je Banka Rusije, prenosi Komersant.

U ruskoj centralnoj banci ističu da su ključni faktori stabilnosti deviznog tržišta spoljnotrgovinski bilans i monetarna politika usmerena na smanjenje inflacije. Banka Rusije registrovala je da je u trećem kvartalu došlo do poboljšanja „izvoznog ambijenta“.

Prilagođavanje uvoza pooštravanju monetarnih uslova i povećanje privlačnosti štednje u rubljama za građane i kompanije, trebalo bi da podrži nacionalnu valutu, prema izveštaju Centralne banke. Centralna banka se ranije više puta protivila uvođenju valutnih ograničenja.

Predsednica Banke Rusije Elvira Nabiulina izjavila je prošlog meseca da povratak na obaveznu prodaju devizne zarade izvoznika neće imati očekivani efekat u stabilizaciji kursa rublje. Umesto toga, ona se založila za podizanje ključne kamatne stope, koja je povećana na 13 odsto, ali to nije zaustavilo slabljenje rublje u odnosu na dolar i evro.

Kurs rublje popravio se u četvrtak. Vrednost dolara i evra pala je za više od tri odsto na iznos ispod 97 rubalja, odnosno 103 rublje. Mnogi ruski mediji ocenjuju da jačanje rublje predstavlja reagovanje tržišta na ukaz o obaveznoj prodaji devizne zarade koji je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.

  • Jj992

    12.10.2023 #1 Author

    A sta joj se desilo uopste…

    Odgovori

  • SUNCE

    12.10.2023 #2 Author

    Rusija je velika zemlja sa velikim resursima i ne sumnjam da će se rublja oporaviti.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    12.10.2023 #4 Author

    Verujem da ce se rublja oporaviti i to uskoro..

    Odgovori

  • tamara71

    12.10.2023 #5 Author

    Rublja godinama postepeno slabi u odnosu na dolar, nije veliki problem za njih ali ne bih ocekivao da dugorocno jaca ili da se vrati na staro

    Odgovori

  • SENSEI

    13.10.2023 #6 Author

    Ruska moneta se oporavlja, a kada će srpska ekonomija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...