Ruski predsednik o ključnim ekonomskim temama

Putin: Faktori koji utiču na kurs rublje mogu da se kontrolišu

SvetVesti

12.9.2023 13:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Putin: Faktori koji utiču na kurs rublje mogu da se kontrolišu Putin: Faktori koji utiču na kurs rublje mogu da se kontrolišu
Nepremostivih prepreka ili poteškoća u vezi sa kursom rublje nema, a na njega utiču faktori koji se mogu kontrolisati, ocenio je u utorak ruski... Putin: Faktori koji utiču na kurs rublje mogu da se kontrolišu

Nepremostivih prepreka ili poteškoća u vezi sa kursom rublje nema, a na njega utiču faktori koji se mogu kontrolisati, ocenio je u utorak ruski predsednik Vladimir Putin tokom obraćanja na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma. On je istakao da neće biti naglih poteza u rešavanju tog problema.

Predsednik Rusije istakao je da je potreban dogovor države sa biznisom, kako bi privrednici shvatili da je bezbednije poslovati u Rusiji, prenosi Komersant. Putin je dodao da privrednici „ne bi trebalo da gaze na iste grabulje“ prilikom raspodele kapitala u inostranstvo.

Prema njegovim rečima, Rusija je već zaradila dvostruko više nego što iznose njene zlatne i devizne rezerve zamrznute na Zapadu. Kada je reč o globalnoj ekonomiji, on je naveo da se ona menja pre svega zbog činjenice da Zapad ruši sistem finansijskih odnosa.


Putin je takođe rekao da Rusija ne može da prestane da se bori dok Ukrajina sprovodi kontraofanzivu, kao i da Moskva i Peking ne stvaraju vojne saveze, već su prijatelji u interesu svojih naroda. On je naglasio da postoji napredak u pregovorima sa Kinom u oblasti proizvodnje širokotrupnih aviona.

Proizvodnja tečnog prirodnog gasa na ruskom Arktiku trebalo bi da se utrostruči do 2030. godine na 64 miliona tona godišnje, dok bi gasovodi Snaga Sibira i Sahalin – Habarovsk – Vladivostok trebalo da budu povezani u jedinstven sistem.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...