Ruski predsednik najavio novi železnički projekat

Putin: Došlo je vreme za brzu prugu Moskva – Sankt Peterburg

SvetVesti

17.8.2023 16:46 Autor: Vladimir Jokanović 0

Putin: Došlo je vreme za brzu prugu Moskva – Sankt Peterburg Putin: Došlo je vreme za brzu prugu Moskva – Sankt Peterburg
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u četvrtak da je došlo vreme za izgradnju superbrze pruge od Moskve do Sankt Peterburga, koja bi se... Putin: Došlo je vreme za brzu prugu Moskva – Sankt Peterburg

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u četvrtak da je došlo vreme za izgradnju superbrze pruge od Moskve do Sankt Peterburga, koja bi se kasnije produžila do Nižgeg Novgoroda, Voronježa, Kazanja, Donjecka i Luganska, kao i do Minska u Belorusiji.

„O projektu brze pruge između Moskve i Sankt Peterburga već dugo razgovaramo. Čini mi se da smo došli do mogućnosti da to primenimo. Hajdemo na posao“, rekao je Putin posle otvaranja nove linije železnice kroz Moskvu, prenosi Komersant.

On je naveo da je o tome razgovarao sa šefom Sberbanke Sergejem Semenovičem, kao i da će se banke uključiti u finansiranje, jer vide u tome ekonomske i finansijske perspektive. „Uveren sam da ćemo uspeti“, izjavio je ruski predsednik.

Putin je precizirao da će vreme putovanja novom brzom železnicom između Moskve i Sankt Peterburga (634 kilometra) biti skraćeno sa sadašnjih četiri sata na dva sata i 15 minuta, kao i da se do Adlera na Crnom moru neće više putovati 10 sati. „Biće to druga priča za one koji putuju na odmor na jug“, kazao je Putin.

Između Moskve i Sankt Peterburga od 2009. godine saobraća Sapsan, brzi voz koji dostiže maksimalnu brzinu od 250 kilometara na sat. Od 2015. godine voz Sapsan saobraća do Nižnjeg Novgoroda. Voz je konstruisala nemačka kompanija Siemens, koja se povukla iz Rusije prošle godine zbog sankcija usled rata u Ukrajini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...