Dva zapadna industrijska giganta napuštaju Rusiju

Siemens odlazi posle 170 godina, a Shell prodaje imovinu Lukoilu

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

13.5.2022 14:22 Autor: Vladimir Jokanović 4

Siemens odlazi posle 170 godina, a Shell prodaje imovinu Lukoilu Siemens odlazi posle 170 godina, a Shell prodaje imovinu Lukoilu
Dva giganta industrije Evrope, britanski Shell i nemački Siemens najavili su potpuno povlačenje iz Rusije u skladu sa zapadnim antiruskim sankcijama. Shell će svoju... Siemens odlazi posle 170 godina, a Shell prodaje imovinu Lukoilu

Dva giganta industrije Evrope, britanski Shell i nemački Siemens najavili su potpuno povlačenje iz Rusije u skladu sa zapadnim antiruskim sankcijama. Shell će svoju imovinu prodati drugoj najvećoj naftnoj kompaniji u Rusiji, Lukolilu, dok će Siemens napustiti Rusiju posle 170 godina aktivnosti u toj zemlji.

Nemačka kompanija saopštila je da je „započela postupak za gašenje svojih industrijskih operacija i svih industrijskih poslovnih aktivnosti“ u skladu sa regulatornim zahtevima i međunarodnim sankcijama, prenosi NPR. Siemens je istakao da je odluka direktna posledica rata u Ukrajini.

Nemački gigant saopštio je da međunarodne sankcije „kao i trenutne i potencijalne protivmere“ utiču na njegovo poslovanje, a posebno na usluge i održavanje železnice u Rusiji. Siemens ima oko 3.000 zaposlenih u Rusiji, koji doprinose sa oko jedan odsto godišnjem prihodu kompanije, prenosi Reuters. Većina poslovanja Siemensa u Rusiji odnosi se na servisne radove na brzim vozovima.


Kompanija je saopštila da nije bilo lako doneti odluku o povlačenju budući da je Siemens aktivan na ruskom tržištu 170 godina. Siemens je prvi put stigao u Rusiju 1851. godine da bi isporučio uređaje i opremu za telegrafsku liniju od Moskve do Sankt Peterburga.

Foto: Pixabay.com

Energetski gigant Shell pristao je da proda svojih 411 benzinskih pumpi u Rusiji kompaniji Lukoil. Shell je saopštio da će sporazumom o prodaji zaštititi 350 tamošnjih radnih mesta. Prodaja takođe uključuje fabriku za mešanje maziva u relativnoj blizini Moskve. Shell je još u februaru najavio da će prodati svoju imovinu u Rusiji, zbog njenog napada na Ukrajinu.

Ranije ovog meseca britanska kompanija prijavila je rekordnu kvartalnu dobit od 9,13 milijardi dolara, što je gotovo trostruko više nego u prvom kvartalu prošle godine. Rast zarade došao je kao posledica poskupljenja energenata.

Shell je saopštio da ga je povlačenje iz ruskih poslova, koji uključuju prodaju udela u svim zajedničkim poslovnim poduhvatima sa ruskim Gazpromom, koštalo 3,9 milijardi dolara. Ugovor sa Lukoilom jedan je od prvih u kojem je zapadna kompanija uspela da proda svoju rusku imovinu. Prodaju treba još da odobri ruska antimonopolska komisija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...