Izlazna strategija francuske kompanije

Renault ustupa svoje rusko vlasništvo za jednu rublju uz mogućnost povratka

SvetVesti

27.4.2022 09:05 Autor: Vladimir Jokanović 1

Renault ustupa svoje rusko vlasništvo za jednu rublju uz mogućnost povratka Renault ustupa svoje rusko vlasništvo za jednu rublju uz mogućnost povratka
Francuski proizvođač autobobila Renault nije želeo da komentariše izveštaje ruskih medija u kojima se navodi da će preneti svoj većinski vlasnički udeo u moskovskoj... Renault ustupa svoje rusko vlasništvo za jednu rublju uz mogućnost povratka

Francuski proizvođač autobobila Renault nije želeo da komentariše izveštaje ruskih medija u kojima se navodi da će preneti svoj većinski vlasnički udeo u moskovskoj fabrici Avtovaz na gradsku vladu uz simboličnu naknadu od jedne rublje.

Prema navodima ruske agencije Interfax, koja se poziva na ruskog ministra trgovine Denisa Manturova Renault će imati pravo da otkupi svoj udeo nazad po istoj ceni u narednih pet ili šest godina, prenosi Reuters. Od 2016. godine Renault kontroliše dve trećine udela u ruskom proizvođaču automobila Avtovaz i u Rusiji zapošljava 36.000 ljudi.

Manturov je takođe rekao da će udeo Renaulta u njegovoj moskovskoj fabrici biti prenet na gradsku vladu, što bi potenciajalno mogao da bude model za upravljanje zapadnom imovinom u Rusiji, nakon obustavljanja poslovanja usled antiruskih sankcija. Renault ima oko 68 odsto udela u Avtovazu.

Renault je saopštio prošlog meseca da obustavlja rad u moskovskoj fabrici zbog invazije Rusije na Ukrajinu. Kao svetski proizvođač automobila sa najvećom izloženošću Rusiji, Renault ima više da izgubi od mnogih drugih zapadnih kompanija.


Manturov je precizirao da je Renault odlučio da prenese svoj udeo u Avtovazu na moskovski Institut za istraživanje automobila i motora NAMI, jer nema mogućnost da nastavi svoje ruske operacije. Ukoliko NAMI bude investirao u fabriku, onda će to biti uzeto u obzir kada je reč o troškovima, rekao je Manturov, ističući da nije reč o poklonu.

Komentarišući izveštaje medija analitičari Credit Suisse ocenili su da da Renault ostavlja otvorena vrata za povratak, iako je očigledno da ima puno nepoznanica o tome kada će se tržište vozila oporaviti, a geopolitička klima ohladiti. Više od 400 zapadnih kompanija napustilo je Rusiju od 24. februara, ostavljajući za sobom milijarde evra vrednu imovinu.

  • GOCA BG

    27.4.2022 #1 Author

    Svih 400 kompanija odlaskom iz Rusije su na ozbiljnom gubitku…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...