Još jedna zapadna kompanija napušta Rusiju

Renault ipak odustaje od proizvodnje u Moskvi

EUSvetVesti

24.3.2022 14:48 Autor: Vladimir Jokanović 3

Renault ipak odustaje od proizvodnje u Moskvi Renault ipak odustaje od proizvodnje u Moskvi
Renault je najavio da obustavlja neke od svojih ruskih operacija na neodređeno vreme. Francuska kompanija takođe je nagovestila da bi mogla da razmisli o... Renault ipak odustaje od proizvodnje u Moskvi

Renault je najavio da obustavlja neke od svojih ruskih operacija na neodređeno vreme. Francuska kompanija takođe je nagovestila da bi mogla da razmisli o tome da napusti i svoju investiciju u ruski Avtovaz, najpoznatiji po svojim vozilima Lada.

Renault je ćutao o svojim dugoročnim namerama u Rusiji nakon njene vojne intervencije u Ukrajini. Izvori upoznati sa ovim pitanjem naveli su da u Renaultu razmišljaju o pokušaju da zadrže veliku lokalnu poslovnu operaciju, koja zapošljava oko 45.000 ljudi, prenosi Financial Times.

Automobilske kompanije sa manjim ulaganjima u Rusiji, kao što je Volkswagen, obustavile su svoju proizvodnju neposredno posle početka vojnog sukoba. Renault, koji je 15 odsto u vlasništvu francuske vlade, saopštio je da je odlučio da obustavi proizvodnju u Rusiji na neodređeno vreme.

Predstavnici Renaulta nisu naveli razlog napuštanja proizvodnje u Rusiji. Neimenovani izvor potvrdio da je fabrika prevazišla probleme sa logistikom i nabavkom delova koji su primorali Renault da obustavi proizvodnju u februaru. Fabrika Renaulta u Moskvi zapošljava oko 2.000 ljudi.

Francuska kompanija saopštila je da „procenjuje dostupne opcije, uzimajući u obzir trenutno okruženje“ za svoj udeo od 68 odsto u Avtovazu. Renault nije najavio dugoročne planove za fabrike. Nije jasno kako bi i kome Renault mogao da proda svoj udeo ukoliko to želi.

  • MAJALG

    24.3.2022 #1 Author

    Svi pod uticajem evrope i sveta moraju da rade sto im se naredi, a svi ce se na kraju vratiti.

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #2 Author

    To je čist gubitak za kompaniju, ne za Rusiju.

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.3.2022 #3 Author

    Vratice se oni…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...