Francuska veza sa Rusijom

Renault nastavlja proizvodnju u Moskvi

BiznisEUInvesticijeNovacSvetVesti

23.3.2022 13:20 Autor: Vladimir Jokanović 7

Renault nastavlja proizvodnju u Moskvi Renault nastavlja proizvodnju u Moskvi
Francuski Renault nastavio je ove nedelje da proizvodi automobile u svojim pogonima u Moskvi, uprkos tome što se oko 400 zapadnih kompanija povuklo iz... Renault nastavlja proizvodnju u Moskvi

Francuski Renault nastavio je ove nedelje da proizvodi automobile u svojim pogonima u Moskvi, uprkos tome što se oko 400 zapadnih kompanija povuklo iz Rusije, usled sankcija zbog rata u Ukrajini. Renault je prethodno obustavio proizvodnju u Rusiji u februaru, navodeći kao razlog logističke probleme.

Odluku o obnavljanju aktivnosti podržava francuska vlada, kao glavni akcionar ove auto-kompanije. Renault nije naveo koliko dugo će fabrika, u kojoj se proizvode modeli Duster, Kaptur i Arkana, ostati otvorena, prenosi Deutsche Welle, pozivajući se na Reuters. „Situacija sa snabdevanjem komponentama je nestabilna i menja se, ne želimo da predviđamo“, rekao je portparol Renaulta iz Moskve.

Renault je odlučio da za sada ostane aktivan u Rusiji, poštujući međunarodne sankcije, a odluku je podržala francuska država, navode neimenovani izvori. Od 2016. godine Renault kontroliše dve trećine udela u ruskom proizvođaču automobila Avtovaz. Renault u Rusiji zapošljava 36.000 ljudi.

Dok se nastavlja proizvodnja Renaulta u Moskvi, Avtovaz je u ponedeljak saopštio da obustavlja deo proizvodnje u svojim fabrikama u Toljatiju i Iževsku zbog nedostatka elektronskih delova. Inostrani proizvođači automobila poput nemačkih BMW i Volkswagena i japanske Toyote obustavili su proizvodnju i izvoz vozila u Rusiju.

Izvor: Forbes

Zapadne kompanije koje nastavljaju da posluju u Rusiji nalaze se pod pritiskom javnosti i politike. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kritikovao je švajcarsku kompaniju Nestle zbog toga što je nastavila da posluje u Rusiji. Kompanija Nestle je saopštila da je „značajno smanjila“ tamošnje poslovanje, osim za „osnovne proizvode“.

Rusija je drugo najveće tržište Renaulta i kako ocenjuje specijalizovani portal AutoNews „plaća visoku cenu za ugovor iz 2007. godine vredan milijardu dolara“. Većinska kontrola Renaulta nad Avtovazom, proizvođačem Lade, oslanja se na Rusiju za oko 12 odsto svojih prihoda. Prema podacima Citibank Renault u Rusiji ostvaruje oko osam odsto svoje ukupne zarade.


Renault je izgubio oko četvrtine svoje tržišne vrednosti od početka rata u Ukrajini i pratećih ekonomskih sankcija. Prekidanje veza u Rusiji bio bi ogroman gubitak za Renault, ali ostankom u Rusiji takođe rizikuje da izgubi na drugoj strani, jer je vrednost akcija Renaulta prošle nedelje pala na najniži nivo od novembra 2020. godine.

Renault je prihodovao u Rusiji oko 5,5 milijardi dolara prošle godine, a prema procenama Bloomberg Intelligence oko 346 miliona dolara operativnog profita moglo bi da bude ugroženo odustajanjem od ruskog poslovanja.

Francuski naftni gigant TotalEnergies prestaće da kupuje naftu i naftne derivate iz Rusije do kraja ove godine, nakon što se suočio sa kritikama zbog neaktivnosti nakon ruske invazije na Ukrajinu. Reč je o kompaniji preko koje je u prošloj godini izvezeno 12 odsto nafte u Evropu. Kompanija je saopštila da će nastaviti da kupuje ruski gas.

  • SANJA

    23.3.2022 #1 Author

    Sa sankcijama ne stete samo Rusiji vec i sebi

    Odgovori

  • SNEZANA

    23.3.2022 #2 Author

    Obrni okreni,bez Rusije se ne moze

    Odgovori

  • Milovan94

    23.3.2022 #3 Author

    Tako i treba. Veliko je rusko tržište tako da ne treba da ga napuštaju.

    Odgovori

    • Vockica

      24.3.2022 #4 Author

      Sta če da ne bi bili na ozbiljnom gubitku, ipak je Rusija dobro tržište za sve,mora da nastave.

      Odgovori

  • GOCA BG

    23.3.2022 #5 Author

    Logicno,sto bi otisli i sebi smanjili dobit…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    24.3.2022 #6 Author

    sve velike kompanije će nastaviti poslovanje rusija je ogromno tržište a profit je glavna stvar kojom se vode
    nažalost stradaju nedužni ljudi. rat treba momentalno da se prekine pa neka se dogovaraju o poslovanju, sankcijama…

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    31.3.2022 #7 Author

    Kupujem Renault i Nestle samo. 😂

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...