Automobilski gigant revidira najniže finansijske izglede

Renault u martu beleži pad prodaje u Rusiji od 64 odsto

AutomobiliLifestylePoslovanjeVesti

20.4.2022 14:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Renault u martu beleži pad prodaje u Rusiji od 64 odsto Renault u martu beleži pad prodaje u Rusiji od 64 odsto
Prodaja Renault automobila u Rusiji, koja je drugo najveće tržište ovog auto-giganta, pala je prošlog meseca nakon što je francuska kompanija prekinula proizvodne aktivnosti... Renault u martu beleži pad prodaje u Rusiji od 64 odsto

Prodaja Renault automobila u Rusiji, koja je drugo najveće tržište ovog auto-giganta, pala je prošlog meseca nakon što je francuska kompanija prekinula proizvodne aktivnosti i planira da se povuče iz zemlje.

Isporuke vozila Lada, koja proizvodi ruski ogranak kompanije Renault, pale su za 56 odsto u martu u poređenju sa istim mesecom prošle godine, navodi se u zvaničnom saopštenju. To je deveti uzastopni mesečni pad za brend koji datira još iz perioda postojanja Sovjetskog saveza, piše Bloomberg.

Predviđa se da će prodaja brenda Lada nastaviti da opada zbog sankcija koje je uzrokovao rusko-ukrajinski sukob, a koje su uticale na trgovinu i sprečile uvoz ključnih delova za proizvodnju.

Vozila su proizvedena u fabrikama preduzeće AvtoVaz u vlasništvu kompanije Renault, koje su od početka sukoba blokirane ili rade smanjenim kapacitetom.

Poslovanje preduzeća AvtoVaza dovelo je do toga da francuski gigant postane proizvođač automobila koji je najviše izložen sukobu. Iz kompanije Renault je prošlog meseca saopšteno da se obustavlja proizvodnja u fabrici u Moskvi, te da se razmatraju mogućnosti vezane za AvtoVaz.

Obim prodaje Renault automobila i komercijalnih vozila u Rusiji je u martu opao za 64 odsto, dok je na svetskom nivou zabeležen pad od 25 odsto.

U kompaniji Renault su revidirani najniži finansijski izgledi za ovu godinu na osnovu odluke o Rusiji i planu je otpisivanje vrednosti poslovanja, koja je krajem prošle godine procenjena na 2,2 milijarde evra (2,4 milijarde dolara).

Vrednost akcija automobilskog giganta je porasla čak 2,1 odsto na ranom trgovanju u Parizu. Od početka sukoba, kompanija je izgubila oko 28 odsto svoje tržišne vrednosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...