Ruske železnice traže od EU ukidanje sankcija

Moskva ističe da vozovi nisu „luksuzna roba“

EUSvetVesti

20.7.2022 13:59 Autor: Vladimir Jokanović 4

Moskva ističe da vozovi nisu „luksuzna roba“ Moskva ističe da vozovi nisu „luksuzna roba“
Kompanija Ruske železnice (RŽD) poslala je dopis Savetu Evropske unije u kojem je navela da RŽD obavlja društveno značajne, humanitarne funkcije, kao i da... Moskva ističe da vozovi nisu „luksuzna roba“

Kompanija Ruske železnice (RŽD) poslala je dopis Savetu Evropske unije u kojem je navela da RŽD obavlja društveno značajne, humanitarne funkcije, kao i da sankcije protiv nje diskriminišu stanovništvo Rusije. S tim u vezi kompanija RŽD pozvala je Savet EU da preispita svoju odluku i ukine sankcije.

„Imajući u vidu nespornu vezu između kršenja zakona i rezultirajuće diskriminacije ruskog stanovništva, RŽD u saopštenju upućenom Savetu EU pozivaju na ukidanje sankcija koje se primenjuju“, saopštila je ruska kompanija, prenosi Komersant.

RŽD je istakla da je Savet EU klasifikovao ruske vozove kao „luksuzne artikle“, koji su po tom osnovu potpali pod sankcije, iako se u samoj EU železnički transport smatra masovnim i ugljenično neutralnim. RŽD ocenjuju da ju je Brisel „nerazumno“ stavio na listu sankcija, zabranivši joj da prikuplja novčana sredstva.

Prema navodima RŽD, Siemens je zbog sankcija obustavio održavanje brzih vozova u Rusiji, zbog čega su prekinuti privredni lanci i uništeni odnosi između ruskih i evropskih partnera. RŽD ocenjuje da je eventualna sudska žalba na akt sankcija neobećavajuća, ali da ostaje nada da će Savet EU „pažljivo razmotriti predstavljene detaljne dokaze o kršenju međurodnih pravnih normi“.

EU je Ruske železnice stavila na crnu listu još krajem februara, nekoliko dana nakon ulaska ruske vojske u Ukrajinu. Pod sankcije su potpale i kompanije Irkut, Rostec, PO Sevmaš, Kamaz, kao i druga preduzeća u okviru ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

Foto: Beta/AP

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da je EU već iscrpela sve moguće oblasti za uvođenje antiruskih sankcija. „Što se tiče sledećeg najavljenog paketa sankcija, kako to izgleda, biće sankcije ili čak ukidanje sankcija? I jedno i drugo“, rekao je Lavrov. Ruski ministar je naveo da su zahtevi koji se nameću iz Brisela počeli da ometaju zemlje članice EU i da ih iritiraju, prenosi Russia Today.

EU je najavila ublažavanje sankcija prema ruskim bankama, kako bi omogućila trgovinu hranom. EU će dozvoliti odmrzavanje nekih sredstava vodećih ruskih banaka koja bi mogla da budu potrebna za ublažavanje uskih grla u globalnoj trgovini hranom i đubrivom, prema predlogu Evropske komisije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...