novi paket sankcija EU

Evropska komisija predlaže zabranu uvoza ruskog zlata

EUVesti

15.7.2022 18:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Evropska komisija predlaže zabranu uvoza ruskog zlata Evropska komisija predlaže zabranu uvoza ruskog zlata
Evropska komisija je predložila novi paket sankcija, uključujući zabranu uvoza ruskog zlata, zajedno sa merama za koje kaže da će „održati i ojačati efikasnost“... Evropska komisija predlaže zabranu uvoza ruskog zlata

Evropska komisija je predložila novi paket sankcija, uključujući zabranu uvoza ruskog zlata, zajedno sa merama za koje kaže da će „održati i ojačati efikasnost“ postojećih akcija preduzetih protiv Moskve kao odgovor na njen rat u Ukrajini.

Pored zabrane uvoza zlata, sačinjene u saradnji sa partnerima iz G7, paket će „pojačati zahteve za izveštavanje kako bi se pooštrilo zamrzavanje imovine u Evrooskoj uniji“, navodi se u saopštenju Komisije, prenosi Financial Times.

Paket mora da bude usaglašen od svih 27 država članica EU da bi bio usvojen. Očekuje se da će ambasadori o paketu razgovarati u ponedeljak.

„Brutalni rat Rusije protiv Ukrajine se nastavlja nesmetano. Zbog toga predlažemo da pooštrimo sankcije EU protiv Kremlja, da ih efikasnije sprovodimo i produžimo do januara 2023. godine“, rekla je Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen), predsednica Evropske komisijem i dodala da Moskva mora da nastavi da plaća visoku cenu za svoju agresiju.

Paket „održavanja i usklađivanja“ će pooštriti sprovođenje postojećih mera i zatvoriti rupe u zakonu otkrivene tokom njihove primene, rekli su zvaničnici.

Komisija je tražila dodatne informacije od država članica o obimu njihovih napora u sprovođenju sankcija, uključujući kvantifikaciju zamrzavanja imovine.

Zemlje članice EU zamrzle su nešto manje od 14 milijardi evra imovine koja pripada sankcionisanim licima i subjektima, uključujući jahte, automobile i kuće, prema podacima koje je prikupila komisija. To isključuje zamrznutu imovinu ruske centralne banke, koja je mnogo veća.

 • Dobroćudni glas

  15.7.2022 #1 Author

  Pa sta, nece imati kome da prodaju Kina otkupljuje na stotine tona zlata za papir zvani dolar pitanje je samo sta ce i Rusima ti dolari

  Odgovori

 • GOCA BG

  15.7.2022 #2 Author

  Rusija uvek ima alternativu kome ce isporucivati zlato…

  Odgovori

 • TATJANA

  16.7.2022 #3 Author

  Dok se ne predomisle

  Odgovori

 • STRAHINJA

  17.7.2022 #4 Author

  Igra macke i miša

  Odgovori

 • Milovan94

  17.7.2022 #5 Author

  Ne verujem šta EU sve predlaže

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...