ne zna se da li će rusija ponovo pokrenuti isporuku gasa preko "severnog toka 1"

Direktor britanskog energetskog giganta: Evropu čeka zaista teška zima

EUNovacSvetU fokusuVesti

15.7.2022 08:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Direktor britanskog energetskog giganta: Evropu čeka zaista teška zima Direktor britanskog energetskog giganta: Evropu čeka zaista teška zima
Evropski potrošači bi mogli da se suoče sa mogućnošću racionalizacije energije ove zime, jer troškovi i dalje rastu usred rizika da Rusija prekine isporuke... Direktor britanskog energetskog giganta: Evropu čeka zaista teška zima

Evropski potrošači bi mogli da se suoče sa mogućnošću racionalizacije energije ove zime, jer troškovi i dalje rastu usred rizika da Rusija prekine isporuke gasa, rekao je Ben van Berden (Ben van Beurden), izvršni direktor britanskog Shella.

Van Berden je izjavio da će biti „zaista teška zima u Evropi“.

„Svi ćemo se suočiti sa veoma značajnom eskalacijom cena energije. U najgorem slučaju, Evropa će morati da racionalizuje energetsku potrošnju“, rekao je Van Berden na prolećnoj konferenciji u Oksfordu, prenosi RTS.

Faktori koji se okrivljuju za nastavak rasta veleprodajnih cena energije podrazumevaju stalnu neizvesnost u vezi sa tokovima ruskog gasa u kontinentalnu Evropu, kao i zabrinutost zbog štrajka norveških radnika u industriji gasa i kontinuirano oslanjanje Velike Britanije na uvoz energije.

On je rekao da „ne postoji način da se kaže“ da li će Rusija ponovo pokrenuti isporuku gasa u Evropu preko gasovoda „Severni tok 1“ nakon što je počeo remont u ponedeljak koji bi trebalo da se završi 21. jula.

„Putin je iznenadio dosta nas. Osećam se razočarano zbog rezultata. Pokazao je da ga je bolje shvatiti ozbiljno kada preti… Dugo smo mislili da nije u interesu Rusije da odseče najveće rusko tržište. On je sposoban i voljan da puni zalihe“, naveo je direktor Shella.

Procenjuje se da će prosečni račun za energiju domaćinstava u Velikoj Britaniji ove zime dostići više od 3.300 funti godišnje, više nego dvostruko u odnosu na isto vreme prošle godine – pošto se rastući veleprodajni troškovi energije prenose na potrošače, prenosi RTS.

Prošle nedelje, istraživačka firma Cornwall Insight značajno je podigla prognoze kako bi pokazala da je gornja granica cene energije u Velikoj Britaniji na putu da poraste na 3.244 funti godišnje u oktobru 2022. godine, u sledećem kvartalnom prilagođavanju koje je izvršio regulator Ofgem.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...