u pripremi plan za eventualnu nestašicu gasa

EU predlaže da njene članice stimulišu kompanije koje štede energiju

EUVesti

14.7.2022 13:31 Autor: Vladimir Jokanović 3

EU predlaže da njene članice stimulišu kompanije koje štede energiju EU predlaže da njene članice stimulišu kompanije koje štede energiju
Evropska unija će ohrabriti zemlje članice da smanje potražnju za gasom podstičući industriju da manje troši, u okviru priprema za moguće dalje smanjenje snabdevanja... EU predlaže da njene članice stimulišu kompanije koje štede energiju

Evropska unija će ohrabriti zemlje članice da smanje potražnju za gasom podstičući industriju da manje troši, u okviru priprema za moguće dalje smanjenje snabdevanja iz Rusije.

Prema nacrtu plana Evropske komisije, Brisel se na ovaj način priprema za pad isporuka ruskog gasa, na koji je u sredu upozorio MMF ističući mogućnost recesije.

Plan EK, koji bi trebalo da bude objavljen 20. jula, predložiće državama članicama da pokrenu finansijske podsticaje za kompanije da bi ih stimulisale na smanjenje upotrebe gasa. Državna pomoć treba da podstakne industrije i elektrane da pređu na druga goriva i da pokrenu informativne kampanje kako bi podstakle potrošače da koriste manje energije na grejanje i rashlađivanje.

Mere usmerene na industriju mogle bi da obuhvate aukcije ili tendere na kojima bi veliki potrošači dobili nadoknadu za manje korišćenje gasa, prema nacrtu u koji je Reuters imao uvid. Vlade takođe treba da odluče o redosledu kojim če naložiti industrijama da potpuno prekinu potrošnju u hitnim slučajevima.

Nacrt plana, koji je podložan izmenama, treba da uzme u obzir važnost usluga pojedinih industrija i uticaj njihovog zatvaranja na lance snabdevanja. Cilj EU je da uskladišti što više rezervi gasa za zimu. Trenutno je popunjeno 62 odsto skladišnih kapaciteta, dok je cilj da se kapaciteti popune na 80 odsto do novembra.

Cevovod
Foto: Pixabay,com

Prema zakonu EU, domaćinstva su „zaštićeni potrošači“, što znači da bi bila poslednja pogođena racionalizacijom potrošnje gasa. Međutim, zemlje članice EU, mogu da nametnu obavezna ograničenja za grejanje ili hlađenje drugim potrošačima, kao što su kancelarije ili tržni centri, ako bi došlo do ozbiljne nestašice gasa, navedeno je u nacrtu dokumenta EK.

„Rana zajednička akcija na nivou EU u ovom kritičnom trenutku procesa punjenja skladišta smanjiće potrebu za mogućim i bolnim smanjenjem potražnje kasnije tokom zime“, stoji u nacrtu. U dokumentu je istaknuto da se EU oslanjala na Rusiju za 40 odsto potreba za gasom, a da je nakon početka rata u Ukrajini smanjila zavisnost na ispod 30 odsto.

Moskva je ograničila isporuke gasa za 12 država EU od početka rata, potpuno prekinuvši neke zbog spora oko plaćanja. Gasovod „Severni tok 1“ od 11. jula je u remontu, pa je snabdevanje gasom ovim putem trenutno potpuno obustavljeno. Radovi bi trebalo da traju do 21. jula, a EU brine da taj rok mogao da bude produžen zbog rata.

Ruski Gazprom saopštio je da ne može da predvidi razvoj situacije u vezi sa obezbeđivanjem stabilnog rada gasovoda „Severni tok 1“ gasno-turbinskih motora kompresorske stanice Portovaja, odakle se obezbeđuje pumpanje gasa kroz cevovod, prenosi Interfax.

Prema navodima ruske kompanije, ona nema nijedan dokument kojim se nemačkom Siemensu dozvoljava da iz Kanade dopremi gasnoturbinski motor za Portovaju. Turbina čiji je proizvođač Siemens nalazi se na popravci u Kanadi, ali zbog antiruskih sankcija ne može da se isporuči natrag u Rusiju. Kanadska vlada saopštila je nedavno da će na zahtev Berlina ipak izdati dozvolu za transport turbine u Rusiju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...