Popuštanje i uvođenje novih evropskih sankcija

EU odmrzava račune ruskih banaka

EUSvetVesti

19.7.2022 15:16 Autor: Vladimir Jokanović 7

EU odmrzava račune ruskih banaka EU odmrzava račune ruskih banaka
Evropska unija trebalo bi u sredu da ublaži svoje sankcije prema ruskim bankama kako bi omogućila trgovinu hranom. EU će dozvoliti odmrzavanje nekih sredstava... EU odmrzava račune ruskih banaka

Evropska unija trebalo bi u sredu da ublaži svoje sankcije prema ruskim bankama kako bi omogućila trgovinu hranom. EU će dozvoliti odmrzavanje nekih sredstava vodećih ruskih banaka koja bi mogla da budu potrebna za ublažavanje uskih grla u globalnoj trgovini hranom i đubrivom, navedeno je u nacrtu dokumenta Evropske komisije.

U njemu se navodi da će EU „izmeniti“ sankcije Moskvi, a taj potez došao je usled kritika afričkih lidera o negativnom uticaju sankcija na trgovinu, koje su dodatno pogoršale nestašice, uglavnom prouzrokovane ruskom vojnom invazijom na Ukrrajinu i blokadom luka u Crnom moru, prenosi Reuters.

Prema nacrtu uredbe o izmenama režima sankcija, za koju se očekuje da će biti usvojena u sredu 20. jula, predviđeno je da se odmrznu ranije blokirana sredstva u vlasništvu nekoliko ruskih banaka, Na toj listi su: Banka Rusije, VTB, Sovcombank, Novikombank, Otkritie FC Bank, VEB i Promsvjazbank.


Odvojeno, prema najnovijim sankcijama koje će biti usvojene istog dana, najvećoj ruskoj banci Sberbank biće zamrznuta sredstva, sa izuzetkom resursa potrebnih za trgovinu hranom, potvrdio je neimenovani zvaničnik EU.

U nacrtu dokumenta navedeno je da bi novac mogao da bude oslobođen „nakon što se utvrdi da su takva sredstva ili ekonomski resursi neophodni za kupovinu, uvoz ili transport poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, uljučujući pšenicu i đubrivo“.

Foto: Pixabay.com

Prema izmenjenim sankcijama, EU takođe planira da olakša izvoz hrane iz ruskih luka, koje su trgovci prestali da opslužuju nakon sankcija EU, uprkos merama koje ekplicitno izuzimaju izvoz hrane. EU je do sada negirala da su njene sankcije Rusiji uticale na trgovinu hranom. EU je zajedno sa SAD, Velikom Britanijom i drugim zapadnim zemljama uvela sveobuhvatne sankcije Rusiji nakon početka njene „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini.

Evropska komisija saopštila je u utorak da njene sankcije ne utiču na robu i na tehnologije u vezi sa transportom prirodnog gasa, prenosi Russia Today. Ruski Komersant izvestio je ranije da je Kanada isporučila Nemačkoj remontovanu turbinu Siemens, koja je potrebna za rad gasovoda „Severni tok 1“.


Protok kroz gasovod potpuno je prestao 11. jula, a trebalo bi da ponovo proradi 21. jula, za kada je planiran završetak redovnog sezonskog remonta. Međutim, na osnovu sadržaja pisma koje je ruski Gazprom poslao kupcima u Evropi, može se razumeti da nije izvesno kada će se snabdevanje normalizovati, jer ruski dobavljač „ne može da garantuje isporuke“.

Istovremeno, Brisel priprema proširenje liste sankcija, kao i mere za pooštravanje ranije uvedenih paketa sankcija. Nove mere „održavanja i usklađivanja“ usmerene su na rusko zlato, predviđaju više trgovinskih ograničenja za mašine i dodaju više od 50 osoba i preduzeća na listu sankcija.

Evropska komisija saopštila je prošle nedelje da dozvoljava tranzit sankcionisane robe koju Rusija šalje u svoju enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru. Tranzit je nedavno obustavljen nakon što se Litvanija pozvala na evropske sankcije odbijajući da propusti vozove iz Rusije prema Kalinjingradu. EU je dozvolila transport železnicom, dok je zadržala zabranu tranzita drumskim putem.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...