Kriza snabdevanja Evrope gasom

Remontovana turbina stiže u Rusiju, neizvesnost ostaje

AnalizaSvetU fokusuVesti

18.7.2022 11:50 Autor: Vladimir Jokanović 6

Remontovana turbina stiže u Rusiju, neizvesnost ostaje Remontovana turbina stiže u Rusiju, neizvesnost ostaje
Turbina za kompresorsku stanicu Portovaja gasovoda „Severni tok 1“ poslata je iz remontnog pogona u Kanadi avionom za Nemačku 17. jula. Nakon toga biće... Remontovana turbina stiže u Rusiju, neizvesnost ostaje

Turbina za kompresorsku stanicu Portovaja gasovoda „Severni tok 1“ poslata je iz remontnog pogona u Kanadi avionom za Nemačku 17. jula. Nakon toga biće potrebno još pet do sedam dana da kamionom bude prevezena u Rusiju. Gazprom koji upravlja gasovodom nije potvrdio da će pojačati protok čim dobije popravljenu turbinu.

Ruska kompanija čeka pismenu garanciju od fabrike Siemens, koja je proizvođač turbine, da će moći bezbedno da transportuje i popravlja ostale mašine, prenosi Komersant.

Turbina će biti transportovana kamionom do Helsinkija, a zatim će biti prevezena trajektom u Rusiju. Iako peti paket antiruskih sankcija EU ne obuhvata zabranu isporuka gasnih turbina Rusiji, može doći do kašnjenja u dostavi zbog carinskih procedura.

Remontovana turbina trebalo bi da bude stigne u Rusiju do 24. jula, a njeno montiranje trebalo bi da potraje još tri do četiri dana. Siemens i Gazprom nisu želeli da komentarišu vremenski rok isporuke turbine, ali se očekuje da bi gasna kompresorska jedinica trebalo da bude spremna za nastavak pumpanja gasa kroz „Severni tok 1“ početkom avgusta.

Gazprom je sredinom prošlog meseca smanjio nivo isporuka gasa kroz „Severni tok 1“ na 40 odsto nominalnog kapaciteta (67 miliona kubnih metara dnevno), obrazlažući to problemima sa popravkom gasnih turbina za stanicu Portovaja. Tada turbina nije mogla da bude isporučena iz Montreala, gde se nalazila na popravci, jer su kanadske vlasti uvele sankcije Gazpromu i zabranile vraćanje opreme u Rusiju.

Cevovod
Foto: Pixabay,com

Posle pregovora sa nemačkim vlastima, Kanada je ipak dopustila transport turbine iz zemlje, a izdala je privremenu dozvolu za održavanje i transport još pet Gazpromovih turbina. Dozvola će važiti do 31. decembra 2024. godine.

„Severni tok 1“ je glavna ruta za dopremanje gasa u Evropu, nakon početka rata u Ukrajini. Tranzit kroz Poljsku je zaustavljen, jer je Rusija zabranila korišćenje poljskog dela gasovoda „Jamal-Evropa“, kao odgovor na sankcije Varšave Gazpromu. Gas preko Ukrajine transportuje se samo delimično, sa 38 odsto kapaciteta ukrajinskig sistema.

Gazprom je najavio da će „Severni tok 1“ biti potpuno zaustavljen od 11. do 21. jula zbog redovnog remonta. Istovremeno, ruska kompanija nije pojačala dotok gasa kroz Ukrajinu. Nestašica gasa na evropskom tržištu u međuvremenu je pogoršana, a EU je pripremila plan za racionalizaciju potrošnje gasa zbog slabije popunjenosti skladišta.

Za sada nije izvesno za koliko će se povećati protok kroz „Severni tok 1“ nakon što remontovana turbina bude stigla u Rusiju. Gazprom je saopštio da od Siemensa očekuju dokumentaciju o mogućnošću vraćanja Rusiji remontovanih turbina za gasovod. Ruska kompanija saopštila je da računa na „bezuslovno ispunjavanje obaveza kompanije Siemens u okviru održavanja gasnoturbinskih motora“ od čega će zavisiti pouzdan rad gasovoda „Severni tok 1“ i snabdevanje evropskih potrošača.

Nemačke vlasti su više puta ocenile da ne isključuju da može doći do potpunog prekida isporuka ruskog gasa, jer ne veruju da su razlozi smanjenja protoka kroz gasovod „Severni tok 1“ čisto tehničke prirode.

Najveći nemački kupac ruskog gas Uniper, koji ima ugovor sa Gazpromom, navodno se nalazi na samo nekoliko dana od bankrota, prenosi OilPrice, pozivajući se na Bloomberg. Budući da je Gazprom drastično smanjio direktne isporuke, Uniper kupuje gas na takozvanom spot tržištu, gde ga plaća po znatno višoj ceni. Iz istog razloga ukupni dug evropskih energetskih kompanija nadvisio je 1.700 milijardi evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...