Ruski energetski gigant izvestio o učinku u ovoj godini

Gazprom proizveo 10 odsto manje gasa nego prošle godine

NovacSvetVesti

15.7.2022 14:57 Autor: Vladimir Jokanović 12

Gazprom proizveo 10 odsto manje gasa nego prošle godine Gazprom proizveo 10 odsto manje gasa nego prošle godine
Ruska kompanija Gazprom objavila je rezultate rada od 1. januara do 15. jula 2022. godine. Prema tim podacima za to vreme je proizvedeno 249,7... Gazprom proizveo 10 odsto manje gasa nego prošle godine

Ruska kompanija Gazprom objavila je rezultate rada od 1. januara do 15. jula 2022. godine. Prema tim podacima za to vreme je proizvedeno 249,7 milijardi kubnih metara gasa. To je 29,1 milijardu ili 10,4 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Izvoz gasa u zemlje izvan Zajednice nezavisnih država smanjen je za 33,1 odsto na 71,9 milijardi kubnih metara gasa. Potražnja na domaćem tržištu smanjena je u ovom periodu za 1,9 odsto ili za 2,7 milijardi kubnih metara, prenosi Komersant.

Kompanija je takođe navela povećanje izvoza u Kinu putem gasovoda „Snaga Sibira“, ali nije navela konkretne podatke. Zbog problema sa popravkom opreme za gasovod „Severni tok 1“, kako navodi ruska kompanija, Gazprom je u junu, smanjio isporuke gasa u Nemačku za 40 odsto.

Zbog remonta gasovoda, koji je počeo 11. jula i trebalo bi da traje do 21. jula, trenutno je potpuno obustavljeno isporučivanje gasa pomenutim cevovodom. Usled novonastale situacije u Nemačkoj je primenjen hitan plan za slučajeve smanjenja snabdevanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je potpisao je 14. jula zakon prema kojem se Gazprom obavezuje da u budžet uplati 1.284 milijardi rubalja (21,9 milijardi dolara). Ovaj iznos odgovara iznosu dividendi koji su akcionari kompanije odbili da isplate krajem 2021. godine. U pozadini ove odluke kotacije akcija Gazproma pale su za više od 30 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...