Deoničari blokirali isplatu dividende za 2021. godinu

Gazprom izgubio četvrtinu tržišne vrednosti

NovacPoslovanjeSvetVesti

30.6.2022 15:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Gazprom izgubio četvrtinu tržišne vrednosti Gazprom izgubio četvrtinu tržišne vrednosti
Gazprom je izgubio četvrtinu svoje tržišne vrednosti nakon što je iz ove državne kompanije saopšteno da su investitori blokirali planove za isplatu velike dividende. ... Gazprom izgubio četvrtinu tržišne vrednosti

Gazprom je izgubio četvrtinu svoje tržišne vrednosti nakon što je iz ove državne kompanije saopšteno da su investitori blokirali planove za isplatu velike dividende. 

Akcije ruskog gasnog giganta izgubile su 25 odsto vrednosti nakon što je otkriveno da su deoničari na godišnjem sastanku glasali protiv isplate dividende za 2021. godinu, piše Financial Times.

Najveći deoničar kompanije je ruska država, koja u direktnom vlasništvu ima 38 odsto udela. Dodatnih 12 odsto je u vlasništvu druge dve državne kompanije.

Upravni odbor kompanije Gazprom preporučio je u maju rekordnu dividendu od 52,53 rublje koja je u skladu sa rastućim cenama gasa.

“Deoničari su zaključili da u trenutnoj situaciji nije preporučljivo da se isplaćuju dividende na osnovu rezultata iz 2021. godine”, izjavio je zamenik generalnog drektora kompanije Famil Sadigov (Famil Sadygov).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...