zbog smanjenih isporuka iz rusije

Evropa primorana da koristi zalihe gasa koje je spremila za predstojeću zimu

BiznisEUVesti

18.6.2022 12:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 19

Evropa primorana da koristi zalihe gasa koje je spremila za predstojeću zimu Evropa primorana da koristi zalihe gasa koje je spremila za predstojeću zimu
Evropa je primorana da koristi zalihe gasa koje je pripremila za predstojeću zimu zbog smanjenja isporuka ovog energenta iz Rusije. Kako piše Bloomberg pad... Evropa primorana da koristi zalihe gasa koje je spremila za predstojeću zimu

Evropa je primorana da koristi zalihe gasa koje je pripremila za predstojeću zimu zbog smanjenja isporuka ovog energenta iz Rusije.

Kako piše Bloomberg pad isporuke gasa pogodio je Francusku, Italiju, Austriju i Nemačku zbog odluke Gazproma da obustavi rad Siemens gasnih turbina usled problema sa njihovom popravkom.

Dalje se navodi da su zalihe u evropskim podzemnim skladištima gasa pale prvi put od sredine aprila.

Naime, one su, prema poslednjim podacima, smanjene za jedan procentni poen, iako se gas obično ubrizgava samo tokom letnjeg perioda, a primljene količine se čuvaju do vrhunca zimske sezone.

U slučaju potpunog gašenja Severnog toka, Evropa neće moći da akumulira rezerve gasa do nivoa koji je odredila Evropska unija do početka grejne sezone, a u tom slučaju goriva će nestati do januara, ukazuje pesimistična prognoza Wood Mackenzie Ltd.

Početkom ove nedelje Gazprom je saopštio da će zbog ograničenja na kompresorskoj stanici Portovaja moći da isporučuje gas preko Severnog toka u količini do 100 miliona kubnih metara dnevno, u odnosu na planiranih 167 miliona.

Problem je veći i zbog kašnjenja u remontu agregata nemačke kompanije Siemens. Naime, na stanici mogu da se koriste samo tri gasne kompresorske jedinice, a kako piše Bloomberg, ključna oprema za rad gasovoda ne može da se vrati nakon održavanja iz Kanade zbog antiruskih sankcija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...