do austrijskog baumgartena stižu značajno manje količine potrebnog energenta

Gazprom smanjio isporuke gasa OMV-u i Eniju  

EURegionU fokusuVesti

11.7.2022 13:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Gazprom smanjio isporuke gasa OMV-u i Eniju   Gazprom smanjio isporuke gasa OMV-u i Eniju  
Ruski energetski gigant Gazprom koji je, kako je saopšteno, započeo radove na redovnom remontu gasovoda “Severni tok 1”, ponovo je znatno smanjio isporuke gasa... Gazprom smanjio isporuke gasa OMV-u i Eniju  

Ruski energetski gigant Gazprom koji je, kako je saopšteno, započeo radove na redovnom remontu gasovoda “Severni tok 1”, ponovo je znatno smanjio isporuke gasa austrijskoj grupaciji OMV, saopšteno je iz njenih redova.

„Gazprom je obavestio OMV o smanjenju snabdevanja gasom, što će za danas značiti pauziranje više od 70 odsto količina koje stižu do terminala Baumgarten, jednog od glavnih centara za distribuciju u centralnoj Evropi, navela je austrijska kompanija u saopštenju prosleđenom agenciji France press, prenosi Beta.

Ranije jutros, preneta je vest da je Gazprom za trećinu smanjio isporuke gasa italianskom Eniju, sa 32 miliona kubnih metara gasa na 21 milion. Deo gasa koje Italiji isporučuje ta ruska grupa se takođe doprema preko gasovoda “Severni tok 1”, koji se od danas zatvara.

Gasovod “Severni tok 1” treba da bude na remontu do 21. jula. Tim gasovodom se inače i dalje isporučije veliki deo gasa Nemačkoj, kao i za više zemalja zapadne Evrope.

Taj prekid na deset dana, najavljen mnogo ranije, teoretski ne bi trebalo da bude ništa drugo osim tehničke formalnosti, međutim u kontekstu rata u Ukrajini i natezanja izmedju Moskve i Zapada oko energenata, niko ne može da bude siguran kako će se to nastaviti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...