ruski predsednik poziva na oprez centralnu banku i vladu rusije

Putin zabrinut zbog inflatornih rizika u zemlji

AnalizaSvetU fokusu

23.8.2023 09:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Putin zabrinut zbog inflatornih rizika u zemlji Putin zabrinut zbog inflatornih rizika u zemlji
Inflatorni rizici u Rusiji rastu, a vlada i centralna banka moraju da drže stvari pod kontrolom, poručio je predsednik Ruske federacije Vladimir Putin. Pretnja... Putin zabrinut zbog inflatornih rizika u zemlji

Inflatorni rizici u Rusiji rastu, a vlada i centralna banka moraju da drže stvari pod kontrolom, poručio je predsednik Ruske federacije Vladimir Putin. Pretnja da će rast cena narušiti životni standard zabrinjava Putina dok se priprema za pokretanje očekivane kandidature za nove izbore u martu naredne godine, na kojima se nada da će dobiti još šest godina u Kremlju.

Istovremeno je ruski budžet pod pritiskom zbog rata u Ukrajini, dok je centralna banka prošle nedelje bila primorana da podigne kamatne stope kako bi zaustavila pad vrednosti rublje.

„Obim i složenost zadataka koje rešavamo zaista su izuzetne prirode“, kazao je Putin u televizijskom obraćanju vladinim zvaničnicima. On je kazao da je ukupna situacija stabilna, ali da zahteva pažljiv nadzor i pravovremene odluke, piše Reuters.

Vlada i Banka Rusije „treba da rade, između ostalog, da ograniče neproduktivnu, špekulativnu tražnju u privredi, kontrolišu odliv kapitala i prate ponašanje drugih učesnika na finansijskom tržištu“, rekao je Putin u utorak na televizijskom sastanku sa zvaničnicima. Sada je glavni zadatak praćenje inflacije, a zvaničnici bi trebalo da „aktivno koriste alate koji su im na raspolaganju“, rekao je ruski predsednik.

Rublja, treća najlošija valuta ove godine po performansama među tržištima u razvoju, prebacila je granicu kursa od 100 naprema jednog dolara početkom prošle nedelje. To je primoralo centralnu banku da sazove vanredni sastanak kako bi povećala referentnu stopu za čak 3,5 procentnih poena na 12 odsto sa 8,5 odsto prošle nedelje kako bi ojačala valutu.

Vlasti su takođe odlučile da usvoje neformalne mere kontrole kapitala tražeći od izvoznika da prodaju više svojih deviznih prihoda.

Putin je rekao da je nestabilnost na finansijskim tržištima ometala investicione odluke kompanija i da je to nešto što treba staviti pod kontrolu, prenosi Bloomberg.

Povećani vojni troškovi utiču na skromni ekonomski oporavak Rusije ove godine uz nešto veću industrijsku proizvodnju, ali su već gurnuli budžetske finansije u deficit od oko 29 milijardi dolara, cifru koju je dodatno pogoršao pad izvoznih prihoda.

Putin je kazao kako se predviđa da će budžet biti u suficitu od jula do septembra. „Za godinu u celini, višak rashoda nad prihodima biće na planiranom nivou, oko dva odsto BDP-a”, zaključio je predsednik Rusije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...