ISTRAŽIVANJE PORTALA BIZNIS.RS: uoči Samita organizacije BRIKS u Južnoj Africi (2)

Bez Putina i bez razgovora o zajedničkoj valuti

AnalizaSvet

20.8.2023 08:01 Autor: Vladimir Jokanović 12

Bez Putina i bez razgovora o zajedničkoj valuti Bez Putina i bez razgovora o zajedničkoj valuti
Kineski predsednik Si Đinping potvrdio je u petak svoje učešće na 15. samitu grupe velikih ekonomija u razvoju BRIKS (BRICS) u Južnoj Africi, dok... Bez Putina i bez razgovora o zajedničkoj valuti

Kineski predsednik Si Đinping potvrdio je u petak svoje učešće na 15. samitu grupe velikih ekonomija u razvoju BRIKS (BRICS) u Južnoj Africi, dok će Rusiju u Johanesburgu predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Predsednik Rusije Vladimir Putin uključiće se u zasedanje virtuelno iz Moskve. On neće putovati u Južnu Afriku zbog poternice Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Lideri ostalih zemlja BRIKS-a, domaćin Siril Ramafosa (Cyril Ramaphosa), predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva (Luiz Inácio Lula da Silva) i indijski premijer Narendra Modi, takođe će uživo prisustvovati samitu. Izostanak Putina, prisustvo Sija, kao i nešto ranije odbijanje zahteva francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da učestvuje na samitu kao gost, obeležili su nedelje koje su prethodile skupu.

Jedna od ključnih tema samita trebalo bi da bude pitanje proširenja organizacije, odnosno prijema novih zemalja u članstvo, a oko toga navodno nema saglasnosti. Južna Afrika saopštila je da je više od 40 država izrazilo interesovanje za priključenje BRIKS-u. Među njima su Saudijska Arabija, Iran, UAE, Argentina, Indonezija, Egipat i Etiopija, prenosi Reuters.

Prema navodima britanske agencije, Kina koja želi da proširi svoj uticaj u svetu u trenutku kada se sukobljava sa SAD oko trgovine i geopolitike podržava proširenje BRIKS-a, dok je Brazil skeptičan. Rusija se takođe izjasnila za proširenje organizacije, što bi joj pomoglo da prevaziđe diplomatsku izolaciju na Zapadu, kao i Južna Afrika, ali je Indija neodlučna po tom pitanju.

Foto: Unsplash.com

Takođe se očekuje da će na samitu povesti diskusija o tome kako povećati prikupljanje sredstava i kreditiranje u lokalnoj valuti u okviru Nove razvojne banke ili takozvane BRIKS banke. Upotreba domaćih valuta trebalo bi da pomogne u smanjenju rizika od uticaja fluktuacija deviznih kurseva. Dolar je ojačao u odnosu na valute tržišta u razvoju otkako je počeo rat u Ukrajini, a Fed je povećao kamatne stope zbog inflacije, što je učinilo skupljim servisiranje dolarskog duga tih zemalja.

Dok Nova razvojna banka, koja je osnovana 2015. godine, i dalje razmatra potencijalnu upotrebu alternativnih valuta, tokom samita neće biti reči o zajedničkoj valuti BRIKS-a, navode izvori iz Južne Afrike. BRIKS banka mogla bi da postane ključna platforma za privlačenje više zemalja. UAE i Egipat pridružili su se banci 2021. godine, dok su Alžir, Honduras, Zimbabve i Saudijska Arabija izrazli interesovanje za priključenje.

Prema oceni časopisa Economist, BRIKS ima nekoliko funkcija, a jedna od njih je da kritikuje (često opravdano) pristup Svetske banke, MMF-a i Saveta Bezbednosti UN prema „globalnom jugu“, što je izraz koji se u poslednje vreme koristi za zemlje u razvoju. U međuvremenu se udeo zemalja BRIKS-a u globalnom BDP-u povećao sa osam odsto 2001, godine na današnjih 26 odsto. U istom periodu udeo zemalja G7 u svetskom BDP- smanjio sa 65 na 43 odsto.

U mesecima koji su prethodili samitu u Južnioj Africi sve više se govorilo o tome da bi BRIKS trebalo da predstavlja protivtežu organizaciji G7, što ne bi trebalo da zvuči čudno, premda između dve grupe zemalja postoje značajne razlike. Kod G7 je novac, a kod BRIKS-a su sirovine i radna snaga, dok je politička moć između dva bloka na svetskoj sceni podeljena, iako i dalje dominiraju članice G7, koje su bolje integrisane od članica BRIKS-a, ocenjuje Euractiv.

Kada se pogleda BDP zemalja BRIKS-a uočava se da su Brazil, Rusija i Južna Afrika imale prosečni rast manji od jedan odsto u periodu od 2013. godine, dok su Kina i Indija rasle oko šest odsto. Kina je prva violina BRIKS-a u pogledu ekonomske moći sa 17.730 milijardi dolara BDP-a u 2021. godini. Indija je sledeća sa 3.176 milijardi u istoj godini, dok je BDP Rusije u 2021. bio 1.779 milijardi dolara. Brazil je ostvario BDP od 1.609 milijardi dolara, dok je Južna Afrika na začelju sa 419 milijardi dolara.

Ukupna vrednost BDP-a zemalja BRIKS u prošloj godini bio je 26.030 milijardi dolara, dok je BDP zemalja G7 u 2022. godini bio 43.779 milijardi dolara.

Zahvaljujući neujednačenosti ekonomske moći, do izražaja dolaze drugi aspekti članstva u organizaciji BRIKS. Članstvo omogućava Južnoj Africi da projektuje kontinentalni uticaj, pa je tako Ramafosa pozvao veliki broj afričkih lidera da prisustvuju samitu u svojstvu gostiju.

Prema ocenama zapadnih analitičara BRIKS je politički eklektična grupa, jer se Brazil, Indija i Južna Afrika smatraju manjkavim demokratijama, dok Rusija i Kina to nisu, što je takođe ograničavajući faktor efikasnosti ove organizacije.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: BRIKS je decenijama daleko od ekonomskog pariranja Zapadu

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...