Sergej Lavrov predstavljaće Rusiju u Južnoj Africi

Putin ne putuje na samit BRICS-a zbog haške poternice

Svet

19.7.2023 15:56 Autor: Vladimir Jokanović 3

Putin ne putuje na samit BRICS-a zbog haške poternice Putin ne putuje na samit BRICS-a zbog haške poternice
Kabinet predsednika Južne Afrike Sirila Ramafose saopštio je da će Rusiju na samitu organizacije BRICS, koji će biti održan u Johanesburgu u avgustu, predstavljati... Putin ne putuje na samit BRICS-a zbog haške poternice

Kabinet predsednika Južne Afrike Sirila Ramafose saopštio je da će Rusiju na samitu organizacije BRICS, koji će biti održan u Johanesburgu u avgustu, predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Ruski predsednik Vladimir Putin neće putovati na samit zbog poternice Međunarodnog krivičnog suda (MKS) iz Haga.

„Po obostranom dogovoru, ruski predsednik neće učestvovati na samitu, ali će Rusiju predstavljati šef diplomatije Lavrov“, navedeno je u saopštenju Ramafose, u kome se ističe da će samitu prisustvovati lideri Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, prenosi Komersant.

MKS je u martu izdao nalog za Putinovo hapšenje. Prema optužnici, on i ruski ombudsman za prava deteta navodno su odgovorni za ratne zločine u vezi sa nezakonitom deportacijom dece iz Ukrajine. Južna Afrika je pod jurisdikcijom MKS-a, ali je Ramafosa izjavio da bi hapšenje ruskog predsednika po nalogu suda bilo ravno objavi rata.

Ramafosa je navodno tražio dozvolu od MKS-a da ne uhapsi Putina prilikom posete, a Kremlj je naveo da nije saopštio Južnoj Africi da bi hapšenje Putina značilo rat. Svi razumeju, iako im to nije objašnjeno, šta bi značilo kršenje Putinovih prava, rekao je njegov portparol Dmitrij Peskov, prenosi Reuters.

Južna Afrika izjašnjava se kao neutralna u ukrajinskom sukobu, ali su je zapadne zemlje kritikovale da je prijateljski nastrojena prema Rusiji, koja je istorijski važan saveznik vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa, partije čiji je lider Ramafosa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...