Kremlj menja raspored predsedničkih aktivnosti

Putin na samitu G20 u septembru?

SvetVesti

10.3.2023 15:44 Autor: Vladimir Jokanović 13

Putin na samitu G20 u septembru? Putin na samitu G20 u septembru?
Kremlj reorganizuje raspored predsednika Vladimira Putina oko ovogodišnjeg G20 u Indiji u septembru kako bi on mogao da učestvuje u okupljanju lidera posle dva... Putin na samitu G20 u septembru?

Kremlj reorganizuje raspored predsednika Vladimira Putina oko ovogodišnjeg G20 u Indiji u septembru kako bi on mogao da učestvuje u okupljanju lidera posle dva propuštena samita. Konačna odluka o njegovom učešću još nije doneta, navode neimenovani izvori upoznati sa planiranjem.

Ruski zvaničnici pomerili su ove nedelje datume godišnjeg ekonomskog foruma u Vladivostoku, koji je bio zakazan za 9. i 10. septembar, za nedelju dana kasnije kako bi Putinu dali fleksibilnost i otvorili mogućnost za visoke zvaničnike Kine i Indije da prisustvuju forumu, prenosi Bloomberg.

Samit G20 biće održan u Nju Delhiju upravo 9. i 10. septembra, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da komentariše razloge pomeranja rasporeda. Indija je formalno pozvala Putina na samit G20 i on je prihvatio.

Međutim, slično je bilo prošle godine kada je Putin načelno prihvatio poziv za samit G20 u Indoneziji, ali je naknadno otkazao, pa je na put otišao ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Putin nije prisustvovao ni prethodnom samitu G20 u Rimu u oktobru 2021. godine.

Spekulisalo se da je predsednik Rusije odustao od samita u Indoneziji zbog pritiska SAD i drugih zapadnih zemalja, ali je nedavni sastanak ministara G20 u Nju Delhiju pokazao da Moskva i nije baš izolovana. Zahvaljujući podršci Kine odbačena je formulacija učesnika sastanka o ratu u Ukrajini, a Indija nije pregovarala o kompromisnoj deklaraciji.

Na sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja G20 takođe nije postignut konsenzus o sadržaju zaključaka zasedanja. Ocenjuje se da je Rusija ojačala svoju međunarodnu poziciju od jeseni, nakon što su SAD i njeni saveznici pojačali isporuke oružja Ukrajini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...