Lideri samita u Indoneziji pripremili saopštenje

G20 osuđuje pretnje nuklearnim oružjem

Svet

15.11.2022 08:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

G20 osuđuje pretnje nuklearnim oružjem G20 osuđuje pretnje nuklearnim oružjem
Svetski lideri okupljeni na samitu G20 u Indoneziji pripremili su nacrt zajedničkog saopštenja u kome se osuđuju pretnje upotrebom nuklearnog oružja, što odražava globalnu... G20 osuđuje pretnje nuklearnim oružjem

Svetski lideri okupljeni na samitu G20 u Indoneziji pripremili su nacrt zajedničkog saopštenja u kome se osuđuju pretnje upotrebom nuklearnog oružja, što odražava globalnu zabrinutost zbog rata u Ukrajini.

U nacrtu saopštenja sa kojim su se složile diplomate, kako prenosi Financial Times koji je imao uvid u dokument, navedeno je da je „većina članova oštro osudila rat u Ukrajini i naglasila da on izaziva ogromnu ljudsku patnju i pogoršava postojeće slabosti u globalnoj ekonomiji.

Predsednik Kine Si Đinping rekao je u svom govoru da je potrebno odlučno se suprotstaviti pokušaju politizovanja pitanja hrane i energije i njihovom korišćenju kao oružja. On je naveo da su krizu na tržištima hrane i energije izazvali prekinuti lanci snabdevanja i dodao da jednostrane sankcije moraju biti uklonjene.

Zapadni lideri iskoristili su svoje uvodne govore da pozovu druge zemlje, od kojih su mnoge odbile da javno osude rusku invaziju, da pojačaju pritisak na Moskvu da se okonča sukob. Ruski predsednik Vladimir Putin odlučio je da ne prisustvuje samitu, a rusku delegaciju na Baliju predvodi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Delegati zemalja G20 usaglasili su saopštenje u ponedeljak uveče nakon višednevnih prepirki između zapadnih zvaničnika i predstavnika Rusije i Kine. Lideri G20 trebalo bi zvanično da usvoje dokument u sredu, drugog, poslednjeg dana samita. Neimenovani zapadni zvaničnik ocenio je da tekst saopštenja predstavlja priličnu diplomatsku pobedu.

Indijska delegacija odigrala je ključnu ulogu u postizanju konsenzusa oko formulacije kritike ruske invazije. Jezik nacrta izjave navodno je inspirisan rečima indijskog premijera Narendre Modija da „sada nije vreme za rat“, što je on rekao na sastanku sa Putinom u septembru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...