Na marginama samita G20

Sastanak Bajdena i Sija na Baliju

Svet

14.11.2022 14:31 Autor: Vladimir Jokanović 7

Sastanak Bajdena i Sija na Baliju Sastanak Bajdena i Sija na Baliju
Lideri dve najmoćnije svetske ekonomije, američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i kineski predsednik Si Đinping sastali su se u ponedeljak na marginama samita... Sastanak Bajdena i Sija na Baliju

Lideri dve najmoćnije svetske ekonomije, američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i kineski predsednik Si Đinping sastali su se u ponedeljak na marginama samita G20 na ostrvu Bali u Indoneziji. To je njihov prvi direktni susret od kada je Bajden postao američki predsednik.

Si se ranije više puta sastao sa Bajdenom dok je ovaj bio potpredsednik SAD, a najavljeno je da će njihov razgovor u ponedeljak potrajati više sati, prenosi Deutsche Welle. Njihov susret prethodi otvaranju samita G20 u utorak, za koji se očekuje da će proteći u znaku geopolitičkih tenzija zbog rata u Ukrajini.

SAD i Kina imaju različite pozicije što se tiče Ukrajine, a između njih takođe postoje sporovi u bilateralnim odnosima oko statusa Tajvana i kineskih pretenzija na ostrva u Južnom kineskom moru, kao i u vezi sa tretmanom ujgurske manjine u kineskoj pokrajini Sinđin. Povrh toga, SAD pokušavaju da obuzdaju uspon Kine kao globalne supersile.

Dvojica predsednika došli su na sastanak ističući svoje pozicije moći, ocenjuju analitičari. Bajden je ohrabren neočekivano dobrim rezultatom kandidata svoje Demokratske stranke na izborima za Senat i Predstavnički dom Kongresa, dok je Si nedavno obezbedio treći predsednički mandat.

Bajden je uoči sastanka rekao da se dvojica lidera nadaju da će „upravljati razlikama“ i da će „sprečiti“ da konkurencija preraste u sukob. Prema rečima američkog predsednika, njih dvojica se sastaju „kako bi pronašli načine da zajedno rade na hitnim globalnim pitanjima koja zahtevaju međusobnu saradnju“.

Kineska državna novinska agencija Sinhua prenela je da je Si rekao Bajdenu da bi SAD trebalo da gledaju na istoriju kao na ogledalo koje će voditi budućnost i „crtati pravi kurs za odnose Kine i SAD“. Kineski predsednik je naveo da se čovečanstvo suočava sa ogromnim izazovima i pozvao dvojicu lidera da se ponašaju kao državnici koji brinu o tome kuda vode svoje zemlje.

  • SUNCOKRET

    14.11.2022 #1 Author

    Moea Ši da pripazi, mozda i njega Bajden uhvati za ruku misleći da je on njegova žena.

    Odgovori

  • IVAN

    14.11.2022 #2 Author

    Zasto tamo?

    Odgovori

  • IVAN

    14.11.2022 #3 Author

    Čeka se rasplet oko situacije sa Tajvanom a i Rusijom.

    Odgovori

  • MAJALG

    14.11.2022 #4 Author

    Nadamo se da je Bajden svestan sa kim se sastao i da ne pomesa Si-a, sa diktatorom S Koreje, sto me uopste ne bi iznenadilo.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    14.11.2022 #5 Author

    Ne sumnjam da ce oni pronaći rešenja za zajedničku saradnju..

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.11.2022 #6 Author

    Kina je svako globalna supersila a Amerika trazi nacin da je umanji,sto nema sanse…

    Odgovori

  • IVAN

    14.11.2022 #7 Author

    SAD i Kina imaju različite pozicije što se tiče Ukrajine, a između njih takođe postoje sporovi u bilateralnim odnosima oko statusa Tajvana

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...