Peking odlučan da brani pravo na ostrvo

Uspostavljanje „nove normalnosti“ oko Tajvana

AnalizaSvetU fokusuVesti

19.8.2022 13:21 Autor: Vladimir Jokanović 5

Uspostavljanje „nove normalnosti“ oko Tajvana Uspostavljanje „nove normalnosti“ oko Tajvana
Reagujući na najavu američko-tajvanskih trgovinskih pregovora, Peking je izrazio odlučno protivljenje pregovorima o bilo kakvom sporazumu zvanične prirode ili sa implikacijama suvereniteta između SAD... Uspostavljanje „nove normalnosti“ oko Tajvana

Reagujući na najavu američko-tajvanskih trgovinskih pregovora, Peking je izrazio odlučno protivljenje pregovorima o bilo kakvom sporazumu zvanične prirode ili sa implikacijama suvereniteta između SAD i Tajvana. Pozivajući američku stranu da se pridržava principa jedne Kine, Državni savet naveo je da pokušaji igranja na „tajvansku kartu“, kako bi se blokiralo ponovno ujedinjenje Kine i njen nacionalni preporod, neće uspeti.

Peking je takođe upozorio čelnike tajvanske Demokratske progresivne partije da dosluh sa spoljnim silama pod maskom ekonomske saradnje i izdaja interesa naroda na ostrvu radi sopstvenih političkih interesa neće proći bez posledica, prenosi Sinhua.

Pojačani vojni pritisak iz Kine pojačao je želju Tajvana da nabavi teško oružje, ratne brodove i avione, prenosi Financial Times. Tajvanski vojni zvaničnici vide vojnu strategiju Pekinga kao pritisak na ostrvo kako bi ga prisilno stavili pod kontrolu, ali ocenjuju da frontalni napad na ostrvo ipak nije namera Kine.

Tajvanski predstavnici navode da bi SAD, kao glavni snabdevač Tajvana oružjem, trebalo da prilagode svoju politiku naoružavanja ostrva dajući prioritet jeftinom, malom i mobilnom oružje, kao što su protivazdušne rakete Stinger, koje se smatraju neophodnim za odupiranje eventualnoj invaziji.

Foto: Beta/AP

Kineska ratna mornarica je ranije ovog meseca, zajedno sa vazduhoplovstvom održala intenzivne vojne vežbe oko Tajvana, u znak protesta zbog posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) Tajvanu. Nekoliko dana kasnije nova dvopartijska delegacija Kongresa SAD posetila je Tajvan, a Peking je nastavio vežbe.

Kineske trupe učestvovaće u Rusiji u zajedničkim vojnim vežbama Vostok-2022 sa Rusijom i drugim zemljama, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane, prenosi Global Times. Kineski vojni analitičari ocenjuju da će vojna saradnja između Kine i Rusije biti unapređena uprkos pretenzijama SAD da budu jedine posvećene misiji odbrane regionalne i globalne stabilnosti.

Učešće Kine u vojnim vežbama bilo je u skladu sa godišnjim planom saradnje vojske Kine i Rusije i bilateralnim sporazumima. To nema veze sa trenutnom međunarodnom i regionalnom situacijom, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane. U zajedničkim vojnim vežbama na dalekom istoku Rusije, učestvovaće još i Indija, Belorusija, Mongolija i Tadžikistan.

Predsednik Rusije Vladimir Putin prvi put se oglasio povodom posete Pelosi Tajvanu, navodeći da je reč o „neodgovornoj političarki“ koja je izvela „temeljno isplaniranu provokaciju“. Putin je ocenio da je poseta deo „promišljene američke strategije da se destabilizuje situacija i poseje haos u regionu i svetu“, prenosi SCMP.

Američki analitičari ocenjuju da Kina pokušava da uspostavi „novu normalnost“ u Tajvanskom moreuzu, narušavajući teritorijalnu kontrolu Tajvana i povećavajući pretnju od vojnog napada. Prema njihovim rečima, Peking pokušava da iskoristi posetu Pelosi i drugih članova Kongresa da bi promenio status quo i ustalio prisustvo svojih brodova i aviona u blizini Tajvana, prenosi CNN.

Tagovi
KINA RUSIJA SAD
  • ZVE84

    19.8.2022 #1 Author

    Šta je „nova normalnost“?

    Odgovori

  • kaćica

    19.8.2022 #2 Author

    Neka vide sta je bolje za njih.

    Odgovori

  • MILICA

    21.8.2022 #4 Author

    SAD haos pravi i Kini i Rusiji i samo se izmaknu.. večito su oni „podrška“ sa mnogo love. Cilj znamo, osetili na svojoj koži!

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    21.8.2022 #5 Author

    Obožavam da čujem šta je za druge ljude normalno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...