Kina nastavila vojne vežbe oko ostrva

Peking uveo sankcije za sedmoro tajvanskih političara

AnalizaSvetU fokusuVesti

16.8.2022 14:50 Autor: Vladimir Jokanović 2

Peking uveo sankcije za sedmoro tajvanskih političara Peking uveo sankcije za sedmoro tajvanskih političara
Kina je uvela zabranu izdavanja viza i druge sankcije tajvanskim političkim ličnostima kao odgovor na posetu ostrvu dvostranačke delegacije američkog Kongresa. Sankcije su uvedene... Peking uveo sankcije za sedmoro tajvanskih političara

Kina je uvela zabranu izdavanja viza i druge sankcije tajvanskim političkim ličnostima kao odgovor na posetu ostrvu dvostranačke delegacije američkog Kongresa. Sankcije su uvedene dan nakon što je Kina najavila nastavak vojnih vežbi u vazduhu i u moru oko Tajvana, ne precizirajući kakvog obima su vežbe i koliko će trajati.

Prethodne vežbe kineske vojske održane su kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) Tajvanu ranije ovog meseca. Stejt department je povodom posete Pelosi ocenio da je Kina preterala sa svojim „provokativnim i potpuno nepotrebnim odgovorom“.

Foto: Beta/AP

Međutim, Peking je oštro reagovao ocenjujući da je poseta Pelosi teška provokacija i „igranje vatrom“, istiući da će odlučno braniti svoj suverenitet i teritoriju. Osim što je pokrenula višednevne vojne vežbe u kojima je koristila bojevu municiju, Kina je prekinula veze sa SAD u nekoliko važnih sfera, od razgovora o klimatskoj krizi do dijaloga između njihovih armija.

Na meti najnovijih sankcija Kine našlo se sedam osoba, uključjući neformalnog ambasadora Tajvana u SAD, jednog aktivistu i petoro poslanika. Njima je zabranjeno da putuju u kontinentalnu Kinu, Hong Kong i Makao, kao i da imaju bilo kakve finansijske i lične veze sa osobama u navedenim oblastima Kine, prenosi Washington Post.

Pomenute mere osmišljene su da „odlučno kazne“ one koji se smatraju „tvrdim elementima“ koji podržavaju nezavisnost Tajvana, saopštila je kineska zvanična agencija Sinhua. Premijer Su Ceng, predsednik tajvanskog parlamenta Iou Si-kun i šef diplomatije Džozef Vu od ranije se nalaze pod sankcijama, koje će biti proširene.

Foto: Beta/AP

Tajpej je izrazio zahvalnost za posetu delegacije američkog Kongresa, navodeći da „autoritarna Kina ne može da diktira kako demokratski Tajvan sklapa prijateljstva, dobija podršku, ostaje otporan i sija kao svetionik slobode“. Za razliku od nekih vladajućih političara koji promovišu nezavisnost, velika većina građana Tajvana zalaže se za održavanje statusa quo, koji omogućava faktičku nezavisnost uz jake ekonomske i društvene veze sa Kinom.

Kina optužuje SAD da podstiču nezavisnost ostrva prodajom oružja i angažmanom između američkih političara i vlasti na ostrvu. Vašington tvrdi da ne podržava nezavisnost i da nema formalne diplomatske veze sa Tajvanom, kao i da teritorijalni spor treba rešiti mirnim putem, ali da je pravno obavezan da obezbedi da se ostrvo može braniti od bilo kakvog napada.

Tajvan je stavio svoju vojsku u pripravnost, ali nije preduzeo kontramere protiv kineskih akcija. Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da će vežbe vazduhoplovnih i raketnih snaga biti održane kasnije ove nedelje, kao i da je nova runda kineskih vojnih vežbi prilika za obuku. Ministarstvo je pozvalo Kinu da prestane da povećava tenzije širom Tajvanskog moreuza i da ugrožava bezbednost regiona, prenosi Radio Taiwan.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...