Nagoveštaj novih tenzija oko kineskog ostrva

Trgovinski pregovori SAD sa Tajvanom

SvetVesti

18.8.2022 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Trgovinski pregovori SAD sa Tajvanom Trgovinski pregovori SAD sa Tajvanom
Tajvan i SAD održaće prvu rundu pregovora o trgovinskoj saradnji tokom predstojeće jeseni, saopštila je Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika pri Beloj kući. „Planiramo da... Trgovinski pregovori SAD sa Tajvanom

Tajvan i SAD održaće prvu rundu pregovora o trgovinskoj saradnji tokom predstojeće jeseni, saopštila je Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika pri Beloj kući.

„Planiramo da se pridržavamo ambicioznog rasporeda kako bismo postavili visoke standarde posvećenosti i značajne rezultate“, rekla je šefica odeljenja Sara Bjanki (Sarah Bianchi). Ona je istakla da Tajvan i SAD nameravaju da razviju saradnju u 11 trgovinskih oblasti.

Pored ostalog, agenda za pregovore sadrži pitanja unapređenja trgovine malih i srednjih preduzeća, produbljivanje poljoprivredne trgovine, digitalnu trgovinu i čvrste standarde rada i životne sredine, navedeno je u saopštenju Kancelarije, u kojem se navodi da će SAD nastaviti u vezi navedenog da se konsultuju sa Kongresom.

Podsetimo, dve delegacije američkog Kongresa posetile su Tajvan u avgustu, što je izazvalo oštre reakcije Kine i prekid saradnje Pekinga i Vašingtona u oblastima kao što su prekid klimatskog i vojnog dijaloga. Kina je takođe odgovorila na posete višednevnim vojnim vežbama oko Tajvana, koji smatra svojom teritorijom.

Kina je ranije ove nedelje uvela zabranu izdavanja viza i druge sankcije za sedmoro tajvanskiih političkih ličnosti kao odgovor na posetu ostrvu dvostranačke delegacije američkog Kongresa. Pomenute mere osmišljene su da „odlučno kazne“ one koji se smatraju „tvrdim elementima“ koji podržavaju nezavisnost Tajvana, saopštila je tim povodom agencija Sinhua.

  • SUNCOKRET

    18.8.2022 #1 Author

    Samo neka Amerika čačka Tajvan pa će videti kako će proći sa Kinom

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.8.2022 #2 Author

    Amerika provocira da izadje na veliko…

    Odgovori

  • kaćica

    21.8.2022 #3 Author

    I oni hoce da rade sa jakom zemljom.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...