Ostalo još nekoliko dana za produženje sporazuma o žitu

Putin: Čekamo na ispunjenje obećanja

Svet

14.7.2023 14:11 Autor: Vladimir Jokanović 2

Putin: Čekamo na ispunjenje obećanja Putin: Čekamo na ispunjenje obećanja
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da ništa nije učinjeno da se ispune ruski zahtevi u vezi sa sporazumom koji je Ukrajini omogućio izvoz... Putin: Čekamo na ispunjenje obećanja

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da ništa nije učinjeno da se ispune ruski zahtevi u vezi sa sporazumom koji je Ukrajini omogućio izvoz žita preko Crnog mora.

„Želim da istaknem da ništa nije urađeno, baš ništa. Sve je to jednostrano“, izjavio je Putin. U julu prošle godine potpisan je sporazum koji omogućava ponovno pokretanje ukrajinskog izvoza žitarica, kao i paralelni memorandum o neometanom izvozu ruske hrane i đubriva, prenosi Moscow Times.

Važenje sporazuma o žitu ističe 18. jula, tako da je ostalo malo vremena za njegovo produženje. Moskva je više puta upozorila da će se povući iz sporazuma zbog trajnih prepreka za ruski izvoz. „Razmislićemo šta da uradimo, imamo još nekoliko dana“, naveo je ruski predsednik.


On je istakao da će Rusija produžiti sporazum kada budu ispunjena obećanja koja su joj data. Putin je rekao da je spreman da čeka „koliko god bude potrebno“. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan), koji je sa UN posredovao u sklapanju sporazuma prošle godine, rekao je da radi sa Moskvom i Kijevom na spasavanju sporazuma.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres) navodno je predložio Putinu da produži sporazum u zamenu za povezivanje podružnice ruske Poljoprivredne banke sa međunarodnim sistemom plaćanja SWIFT, prenosi Reuters, pozivajući se na izvore u UN.

Ukrajina je zahvaljujući sporazumu izvezla više od 32 miliona tona žitarica i prehrambenih proizvoda. Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruski dronovi ove nedelje bombardovali objekte za žito u jednoj od crnomorskih luka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...