Moskva traži povratak državne poljoprivredne banke u SWIFT

Rusija „ne vidi osnovu“ za obnavljanje sporazuma o izvozu žita

Svet

5.7.2023 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rusija „ne vidi osnovu“ za obnavljanje sporazuma o izvozu žita Rusija „ne vidi osnovu“ za obnavljanje sporazuma o izvozu žita
Rusija ne vidi osnovu za obnavljanje sporazuma o izvozu žita preko Crnog mora, saopštilo je u utorak rusko ministarstvo spoljnih poslova, manje od dve... Rusija „ne vidi osnovu“ za obnavljanje sporazuma o izvozu žita

Rusija ne vidi osnovu za obnavljanje sporazuma o izvozu žita preko Crnog mora, saopštilo je u utorak rusko ministarstvo spoljnih poslova, manje od dve nedelje pre isteka sporazuma koji je omogućio Ukrajini da izvozi žito iz svojih luka na Crnom moru uprkos ratu, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ministarstvo je saopštilo da Rusija čini sve kako bi brodovi obuhvaćeni sporazumom mogli da isplovljavaju iz Crnog mora pre isteka sporazuma 17. jula.

Ministarstvo u saopštenju tvrdi da je inicijativa omogućila isporuku ukrajinskog žita „dobro uhranjenim“ zemljama, ali ne i pomoć onima koja ona najviše treba u Africi, Aziji i Latinskoj Americi.

Pet najsiromašnijih zemalja – Etiopija, Jemen, Afganistan, Sudan i Somalija – dobili su samo 2,6 posto izvezenog žita, ističe rusko ministarstvo, dodajući da se u isto vreme pogoršava situacija kad je reč o ruskom žitu i đubrivu.

Rusija, kako podseća RSE, već dugo preti da će se povući iz sporazuma jer nisu ispunjena obećanja da će moći da izvozi sopstveno žito i đubrivo, a u najnovijem saopštenju ističe da ne vidi nikakav napredak u vezi niza svojih zahteva, uključujući onaj o vraćanju državne poljoprivredne banke u međunarodni sistem plaćanja SWIFT.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Maria Zaharova ocenila je da „neizvodiv“ predlog EU da se osnuje posebna podružnica banke koja bi mogla da koristi SWIFT.

„Pod tim uslovima, očigledno je da nema osnove za nastavak ‘Crnomorske inicijative’ koja ističe 17. jula“, navodi ministarstvo, a prenosi RSE.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...