Sporazum o izvozu žita iz Ukrajine

EU razmatra uključenje ruske banke u sistem SWIFT

BankeSvet

4.7.2023 08:39 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU razmatra uključenje ruske banke u sistem SWIFT EU razmatra uključenje ruske banke u sistem SWIFT
Evropska unija razmatra predlog da Ruska poljoprivredna banka osnuje filijalu kako bi se ponovo povezala sa globalnom finansijskom mrežom SWIFT. Budući da je banka... EU razmatra uključenje ruske banke u sistem SWIFT

Evropska unija razmatra predlog da Ruska poljoprivredna banka osnuje filijalu kako bi se ponovo povezala sa globalnom finansijskom mrežom SWIFT. Budući da je banka pod sankcijama, predlog o osbivanju filijale trebalo bi da zaštiti crnomorski sporazum o žitaricama koji Ukrajini omogućava izvoz hrane na globalna tržišta.

Ovaj potez usledio je nakon što je Rusija prošle nedelje saopštila da ne vidi razlog za produženje sporazuma o žitu posle 17. jula, jer je Zapad postupio na “nečuven” način u vezi sa prethodnim sporazumom, iako je uveravao siromašne zemlje da će se ruski izvoz žita takođe nastaviti, prenosi Seebiz, pozivajući se na Financial Times.

Plan Moskve, predložen kroz pregovore uz posredovanje UN, omogućio bi jedinici banke da obrađuje plaćanja u vezi sa uvozom žitarica, navode neimenovani izvori britanskog lista. Novoj jedinici bilo bi dopušteno da koristi SWIFT za finansijske transakcije.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da EU želi da na neki način olakša dogovor o žitu. Istovremeno, Kijev je upozorio da iako je ideja dobra i korisna, nije dobro činiti ustupke povodom ucena Moskve.

Rusija i Ukrajina kao dva vodeća svetska proizvođača žita, glavni su igrači na tržištima žitarica i uljarica, od pšenice do ječma i od uljane repe do suncokreta. Rusija je takođe dominantna na tržištu đubriva. Osim pristupanja sistemu SWIFT, Rusija traži nastavak snabdevanja poljoprivrednim mašinama i delovima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...