dokument potpisan u julu između Rusije, Turske, Ukrajine i UN ističe u novembru

Mogućnost za produženje sporazuma o žitu malo verovatna

BiznisSvetVesti

15.10.2022 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Mogućnost za produženje sporazuma o žitu malo verovatna Mogućnost za produženje sporazuma o žitu malo verovatna
Sporazum o žitu, koji je 22. jula potpisan u Istanbulu između Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija, ističe u novembru i malo je verovatno... Mogućnost za produženje sporazuma o žitu malo verovatna

Sporazum o žitu, koji je 22. jula potpisan u Istanbulu između Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija, ističe u novembru i malo je verovatno da će biti produžen u trenutnoj situaciji, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

„Ne bih želeo u ovom trenutku da pravim pretpostavke, ali da budem iskren, ne bih mnogo računao na produženje ovog sporazuma u situaciji u kojoj se sada nalazimo”, rekao je Poljanski u subotu, prenosi Politika pozivajući se na TASS.

Prema rečima ruskog diplomate, generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres) trenutno ulaže neophodne napore za produženje sporazuma, ali zasad „apsolutno nema čime da se pohvali”.

„Ne znam da li će generalni sekretar na kraju uspeti nešto da uradi, govorim o kvalitativnom iskoraku, u pogledu izvoza žitarica i đubriva. Za sada je, zaista, sve manje vremena, malo je praktičnih rezultata”, naglasio je Poljanski.

Prema memorandumu Rusija-UN, Ujedinjene nacije se obavezuju da rade na ukidanju antiruskih mera koje ometaju izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva. Drugi dokument predviđa mehanizam izvoza žitarica iz crnomorskih luka koje kontroliše Ukrajina.

Sporazum takođe predviđa uspostavljanje Zajedničkog koordinacionog centra za pretragu brodova koji prevoze žito kako bi se sprečio šverc oružja i izbegle diverzije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...