inflacija i klimatske promene rizik za proizvodnju

Region Azije ključan za rešavanje problema bezbednosti hrane?

BiznisSvetVesti

14.9.2022 12:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Region Azije ključan za rešavanje problema bezbednosti hrane? Region Azije ključan za rešavanje problema bezbednosti hrane?
Pojačana inflacija i pretnje bezbednosti hrane prebacile su fokus na proizvođače u jugoistočnoj Aziji, stvarajući prilike za kompanije u regionu. Ipak, klimatske promene takođe... Region Azije ključan za rešavanje problema bezbednosti hrane?

Pojačana inflacija i pretnje bezbednosti hrane prebacile su fokus na proizvođače u jugoistočnoj Aziji, stvarajući prilike za kompanije u regionu. Ipak, klimatske promene takođe predstavljaju rizik za proizvodnju, koja u nekim delovima sveta opada.

Sukob između Rusije i Ukrajine doprineo je rastu cena hrane, jer ove dve zemlje zajedno čine veliki deo svetskih zaliha pšenice, ječma i suncokretovog ulja, prenosi Businesstimes.

Jugoistočna Azija je, u međuvremenu, baza nekoliko ključnih proizvođača poljoprivrednih proizvoda kao što su palmino ulje, pirinač i sušeni pasulj. Povoljna klima i plodno tlo čine ovaj deo kontinenta glavnim uzgajivačem useva, a bilo je sugestija da bi region mogao da preuzme ulogu glavnog snabdevača hranom.

Gregori Seov, šef za globalno bankarstvo Maybank Singapura, rekao je da jugoistočna Azija „neće verovatno biti činija hrane za svet u ovom trenutku“, iako region izvozi značajne zalihe namirnica u druge zemlje.

On je primetio „stagnaciju prinosa“ u zemljama kao što su Indonezija, Mjanmar, Tajland i Vijetnam. Napredak u urbanizaciji je rezultirao manjim brojem poljoprivrednog zemljišta za uzgoj i žetvu useva“, rekao je Seov, i dodao da to zauzvrat utiče na izvoznu proizvodnju hrane.

Seov je takođe primetio da je jugoistočna Azija region sa velikom potrošnjom osnovnih namirnica kao što su pirinač i žitarice, a povećanje populacije u regionu će takođe dovesti do veće potražnje za njihovim uvozom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...