smanjen indeks cena žitarica u avgustu

Pad globalnih cena hrane peti mesec zaredom

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

3.9.2022 15:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 23

Pad globalnih cena hrane peti mesec zaredom Pad globalnih cena hrane peti mesec zaredom
Globalne cene hrane pale su peti mesec zaredom u avgustu, pošto su kotacije za većinu referentnih artikala bile u padu, navodi se u novom... Pad globalnih cena hrane peti mesec zaredom

Globalne cene hrane pale su peti mesec zaredom u avgustu, pošto su kotacije za većinu referentnih artikala bile u padu, navodi se u novom izveštaju agencije UN za hranu.

Indeks cena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) od petka, koji prati mesečne promene u međunarodnim cenama korpe prehrambenih proizvoda kojima se obično trguje, u avgustu je u proseku iznosio 138 poena, što je za 1,9 odsto manje u odnosu na jul, iako je ostao 7,9 procenata iznad svoje vrednosti godinu dana ranije, prenosi Anadolu Agency.

„Indeks cena žitarica FAO je smanjen za 1,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, što je podstaknuto padom međunarodnih cena pšenice od 5,1 procenat, i nastavkom izvoza iz crnomorskih luka u Ukrajini“, navodi se u izveštaju.

Cene pirinča su u proseku ostale stabilne tokom meseca, dok su kotacije za grubo zrno porasle neznatno, za 0,2 odsto, pošto su čvršće svetske cene kukuruza zbog vrućih i sušnih uslova uzgoja u EU i SAD nadoknađene nižim cenama ječma i sirka.

Indeks cena biljnog ulja opao je za 3,3 odsto u odnosu na jul, dostigavši nivo nešto ispod onog iz avgusta 2021. godine.

„Indeks cena mleka je smanjen za dva odsto u avgustu, dok je indeks cena mesa opao za 1,5 odsto u odnosu na jul. Međunarodne kotacije za živinsko meso su pale u avgustu usled povećane globalne izvozne dostupnosti, dok su svetske cene goveđeg mesa pale zbog slabe domaće tražnje u nekim vodećim zemljama izvoznicima“, navodi se u izveštaju.

FAO indeks cena šećera porastao je za 2,1 odsto na najniži nivo od jula 2021. godine, uglavnom zbog visokih izvoznih ograničenja u Indiji i nižih cena etanola u Brazilu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...