Ekstremna suša I visoka cena đubriva imali velike posledice

Najslabija žetva kukuruza u Francuskoj u poslednjih 30 godina

AgrobiznisBiznisEUU fokusuVesti

21.9.2022 08:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Najslabija žetva kukuruza u Francuskoj u poslednjih 30 godina Najslabija žetva kukuruza u Francuskoj u poslednjih 30 godina
Francuska je prijavila najslabiju žetvu kukuruza u poslednjih 30 godina. Statistička služba francuskog Ministarstva poljoprivrede Agreste snizila je procenu francuske žetve te žitarice na... Najslabija žetva kukuruza u Francuskoj u poslednjih 30 godina

Francuska je prijavila najslabiju žetvu kukuruza u poslednjih 30 godina. Statistička služba francuskog Ministarstva poljoprivrede Agreste snizila je procenu francuske žetve te žitarice na 11,3 miliona, što je najslabija sezona od 1990. godine, prenosi Mina.

Ove godine će proizvodnja kukuruza u zrnu biti smanjena 25,3 odsto na godišnjem nivou i 16,6 odsto u poređenju s petogodišnjim prosekom, u posmatranom periodu 2017-2021. Na to su najviše imali uticaja visoke cene đubriva i ekstremna suša.

Pad je zabeležio i prinos kukuruza za silažu. Nedostatak vlage je u nekim područjima uticao da je zrno moralo biti iskorišćeno kao stočna hrana.

Francusko udruženje proizvođača kukuruza AGPM očekuje berbu ispod 11 miliona tona, što predstavlja istorijski nizak prinos.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...