Prethodno 19. marta obnovljen na 60 dana

Sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora produžen za dva meseca

Svet

17.5.2023 18:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora produžen za dva meseca Sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora produžen za dva meseca
Sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora produžen je za dva meseca, izjavio je u sredu turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip... Sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora produžen za dva meseca

Sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora produžen je za dva meseca, izjavio je u sredu turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan).

„Odlučeno je da se za još dva meseca produži sporazum o žitu postignut u julu 2022. godine“, rekao je Erdogan, prenosi Beta.

Kremlj je u utorak saopštio da „mnoga pitanja bez odgovora“ treba rešiti pre nego što se produži sporazum.

Sporazum UN, Ukrajine, Rusije i Turske, potpisan jula prošle godine, omogućio je izvoz više od 30 miliona tona ukrajinskog žita u poslednjih deset meseci i pomogao ublažavanje svetske prehrambene krize izazvane ratom u Ukrajini. Prethodno je 19. marta obnovljen na 60 dana.

Sadašnje obnavljanje bi trebalo da važi 120 dana, ali su ruske vlasti pristale na samo 60 dana.

Moskva je saopštila da, iako se ukrajinski izvoz žita nastavlja, ruski izvoz đubriva i hrane i dalje ometaju prepreke povezane sa sankcijama koje su uvele zapadne zemlje zbog ruske ofanzive na Ukrajinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...