tokom pregovora dogovor nije postignut

Nijednom novom brodu nije dozvoljen izvoz žitarica preko Crnog mora

Svet

6.5.2023 11:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Nijednom novom brodu nije dozvoljen izvoz žitarica preko Crnog mora Nijednom novom brodu nije dozvoljen izvoz žitarica preko Crnog mora
Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije (UN) nisu uspele da postignu dogovor tokom pregovora o izvozu žita. Portparol UN-a Farhan Hak, rekao je da... Nijednom novom brodu nije dozvoljen izvoz žitarica preko Crnog mora

Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije (UN) nisu uspele da postignu dogovor tokom pregovora o izvozu žita.

Portparol UN-a Farhan Hak, rekao je da nije dato ovlašćenje nijednom novom brodu za izvoz žitarica preko Crnog mora i dodao da se nastavljaju svakodnevne inspekcije prethodno odobrenih brodova, javlja Reuters, prenosi Mina.

Iz turskog Ministarstva odbrane saopštili su da su četiri strane održale tehnički sastanak u Istanbulu o predstojećim pregovorima o sporazumu o žitu.

„Preliminarni koordinacioni sastanak sa tehničkim osobljem UN-a, Rusije, Ukrajine i Turske održan je uoči sastanka zamenika ministara odbrane naredne sedmice u Istanbulu. Učesnici sastanka su se dogovorili o dnevnom redu sastanka zamenika ministara uz tehnička pitanja“, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva odbrane.

Sporazumi o izvozu hrane iz Ukrajine zaključeni su 22. jula prošle godine na period od 120 dana, a produženi su u novembru za još 120 dana.

U martu ove godine, ruske vlasti objavile su da se sporazum produžava za 60 dana, upozoravajući da će to biti dovoljno vremena da se proceni efikasnost memoranduma koji je Rusija potpisala sa UN-om.

Tim memorandumom je ukinuto ograničenje izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, međutim zvanična Moskva napominje da se drugi deo sporazuma ne sprovodi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...